A Magyar Fejlesztési Bank és pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó tagvállalatai (MFB Csoport) sajtótájékoztatón ismertették a 2019-ben elért legfontosabb eredményeiket. Mind a hitel, diákhitel, mind pedig a tőke és a garancia területén terv felett teljesített az MFB Csoport, a kihelyezések dinamikája alátámasztotta az MFB gazdasági folyamatokat érintő becsléseit. Az összehangolt stratégiának köszönhetően a Csoport szélesítette a vállalkozások, illetve a diákhitelezés rendelkezésére álló finanszírozási eszközök palettáját és jelentős eredményeket ért el a finanszírozási hiányosságok kezelése terén is.

Közvetlen gazdaságfejlesztés

Az MFB Csoport tagvállalatai (Garantiqa Hitelgarancia Zrt., Hiventures Zrt., MFB Invest Zrt., Diákhitel Központ Zrt., Magyar Követeléskezelő Zrt., MFB Ingatlanfejlesztő Zrt., MFB Zrt.) összehangolt stratégiájának fókuszában a pénzügyi hiányosságok kezelése, a KKV-finanszírozási megoldások szélesítése áll.

Kiemelt cél, hogy ezeket a feladatokat az MFB Csoport költségvetési források kímélése mellett, az addicionalitás elvei mentén lássa el, hogy a nemzeti forrásokból minél több jusson közvetlen gazdaságfejlesztésre.

Véget ért a portfólió-tisztítás az MFB-nél

Ennek érdekében az MFB 2019-ben lezárta az elmúlt években folytatott portfólió-tisztítási feladatokat, így az MFB Csoport kizárólag pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, erős szinergiákat felmutató tagvállalatokból áll, amely így klasszikus fejlesztési intézménycsoportként, saját eredményeire támaszkodva működik.

  • Az évet várhatóan pozitív szaldóval záró Bank december közepéig teljes körűen teljesítette az európai uniós visszatérítendő források közvetítésére vonatkozó elvárásokat, a saját forrású hitelezés terén pedig – időarányosan – több mint 180%-os eredményt ért el.
  • Az MFB 2019-ben megújította forrásbevonási tevékenységét és fontos lépéseket tett az uniós források közvetlen lehívásának elérése felé.

KORÁBBAN ÍRTUK

A Bank of England változatlanul hagyta at alapkamatát

Nem módosította alapkamatát a Bank of England. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.

Megnyílnak a Matusz-Vad nagykereskedelmi raktárai a lakosság előtt

A Matusz-Vad Zrt. az egyik legnagyobb nagykereskedelmi beszállító hazánkban. A cég úgy határozott, március 23-tól a teljes portfóliójukat megnyitják a lakossági vásárlók számára, webshopjukban hétfő hajnaltól már le lehet adni a megrendeléseket akár másnapi házhozszállítással.

Bővül, erősödik a finanszírozási megoldások köre

Dr. Sipos-Tompa Levente a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy 2019 során az MFB Csoport tagjai közötti együttműködés új szintre lépett, a hitel, tőke és garancia termékek egyeztetésével folyamatosan bővül és erősödik a vállalkozások számára kínált finanszírozási megoldások köre.

  • A tőkefinanszírozás terén kiemelte az MFB Versenyképességi Hitelprogram megújítását, amely összehangoltan kínál hitel és tőkefinanszírozást, igazodva a vállalkozások igényeihez.
  • Szintén jelentős lépés a Hiventures Zrt és az MFB Invest Zrt. tevékenységének összehangolt bővítése, illetve a tőkeigény méretéhez igazított lehatárolása.Több mint 200 befektetés az indulás óta

A korai fázisú kockázati-tőke finanszírozással foglalkozó Hiventures Zrt. vezérigazgatója, Katona Bence a sajtótájékoztatón elmondta:

Indulásunk óta már több mint 2300 jelentkező fordult hozzánk, amelyből 236 esetben befektetés történt. Eddig összesen 22 milliárd forintot folyósítottunk az igénylő cégeknek.

A vezérigazgató kiemelte:

  • A Hiventures 2020-as prioritásai között szerepel a KKV üzletág még erősebb pozícionálása a hazai kis- és középvállalkozások körében.
  • A Startup üzletágban pedig továbbra is a régiós vezetői szerep erősítése, portfoliócégek nemzetközi terjeszkedésének elősegítése a cél.
  • A BÉT-tel kötött stratégia megállapodás keretében vizsgálák a startupok tőzsdére való kimenetelének lehetőségét is.

A nemzetgazdaságilag kiemelt vállalkozások tőkefinanszírozása sem probléma

Az MFB Invest Zrt. 2019-ben tulajdonosunk stratégiai iránymutatása alapján új fejlődési pályára állt. Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója kiemelte:

Társaságunk egyedi tőkebefektetéseivel, részpiacokra fókuszáló közös tőkealapjaival, vagy a közelmúltban elindított saját tulajdonú Alapkezelőinek létrehozásával a jövőben nemzetgazdaságilag kiemelt vállalkozások tőkefinanszírozását is el tudja látni. Stratégiai célkitűzésünk, hogy az érett vállalkozások finanszírozási problémáira megoldást nyújtsunk, szakértő és elérhető pénzügyi partnerként támogassuk a fejlődésüket.

Dinamikusan növekszik a Garantiqa

A garancia termékek terén 2019-ben is az életképes de gyenge hitelképességű, vagy fedezettel nem rendelkező hazai kkv-k támogatása volt a fókuszban. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. fontos célkitűzése volt, hogy azon vállalkozások mögé álljon kezességvállalással, amelyek ennek hiányában nem tudtak volna finanszírozáshoz jutni. Dr. Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója így összegezte az évet:

A Garantiqa 2019-es éve a kihívásokról szólt, ezeknek azonban meg tudtunk felelni: a növekedésünk továbbra is dinamikus. A kezességvállalásunkkal biztosított hitelek nagysága meghaladta az 1000 milliárd forintot, ami 18 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A bővülési arány egyébként meghaladja a KKV szektor hitelezési növekedését is, 2019-ben pedig 40 ezer hazai vállalkozás jutott forráshoz a Garantiqa kezességvállalásával.
Diákhitel

Az MFB Csoport tevékenysége lefedi a vállalkozói életpálya egészét, így már az első felelős pénzügyi döntéstől, a diákhitelezéstől az ügyfelek rendelkezésére áll. Dr. Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója összefoglalójában kiemelte:

A Diákhitel Központ termékeinek kamata történelmi mélypontra csökkent 2019. második félévében. A Diákhitel1 kamata 1,99%, a Diákhitel2 továbbra is kamatmentesen igényelhető.

A minden eddigieknél kedvezőbb feltételeknek és a kormányzati kamattámogatásoknak köszönhetően tovább folytatódott a hallgatói hitelek iránti kereslet növekedése:

  • 2019. második félévében közel 30 %-kal több diák igényelte a szabadfelhasználású Diákhitel1-et és mintegy 10 %-os növekedés volt tapasztalható a Diákhitel2 esetében.
  • A Kormány májusi döntésének megfelelően 2019. október 1-től elérhetővé vált a Diákhitel Központ harmadik terméke, az 500 ezer forintig igényelhető Nyelvtanulási Diákhitel. Az új, 1,99 %-os kamatozású – a sikeres nyelvvizsga megszerzését követően kamatmentessé váló – terméket két hónap alatt mintegy ezer jelenlegi és volt diák igényelte.

A Diákhitel Központ Zrt. fontosnak tartja, hogy termékpalettáját a jövőben tovább bővítse, jelenleg új üzleti stratégia kialakítása van folyamatban a társaságnál.

Nyitókép: Pixabay.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!