Paying Taxes 2020-as kiadása 190 országban hasonlítja össze a vállalkozások adófizetését, és az egyes gazdaságok példáján keresztül segíti a kormányokat és a vállalkozásokat annak megértésében, hogy az adózási rendszerük lépést tart-e a globális változásokkal. A tanulmány az egyes országokban egy esettanulmányban elemzett belföldi középvállalkozáson keresztül modellezi az üzleti adózást. 

Az idei kiadvány szerint a technológiának köszönhetően a vállalkozások számára világszerte jelentősen könnyebb lett az adófizetés.

Az idei évben 30 helyezést javítva Magyarország a 86. helyről az 56. helyre került a globális >>adózási ranglistán<<. Ennek a jelentős javulásnak a legfontosabb oka az, hogy megjelent a tanulmányban annak a több éve indított adóhatósági szemléletváltásnak az eredménye, amely szerint egy bevallás korrekciója nem eredményez automatikusan adóhatósági ellenőrzést. A nem célzott ellenőrzések sokszor fölösleges időráfordítást, így költséget is jelentenek, mind az érintett cégnek, mind a hatóságnak, amellyel a tanulmány módszertana is számol. Meglátásunk szerint ezek elmaradása vezetett elsősorban a jelentős javuláshoz.

– kommentálta az eredményeket Kőmíves Krisztina, a PwC Magyarország Adó- és jogi tanácsadás üzletágának igazgatója.

Ezen felül a szociális hozzájárulási adó csökkentése is érezteti pozitív hatását, e tekintetben még a 2019-es évre vonatkozó jövő évi kiadványban – a szociális hozzájárulás 2019-es további csökkentése miatt – javulást várunk. Magyarország üzleti adózási megítélést szintén javíthatja a társasági adó feltöltési kötelezettség megszűnése is – tette hozzá a PwC szakértője.

Paying Taxes 2020 főbb megállapításaiból:

  • Míg a teljes adó- és járulékmérték globális átlaga csaknem változatlan maradt, az egyes gazdaságokban jelentős szakpolitikai változások történtek – Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben például bevezették az általános forgalmi adót.
  • 2012 óta az adókötelezettségek teljesítéséhez szükséges átlagos idő 27 órával lett kevesebb, míg a befizetések száma átlagosan 4,4-del csökkent. Mindkét javulás a technológiai fejlődésnek köszönhető.
  • A teljes adó- és járulékmérték ugyanebben az időszakban 41,9%-ról 40,5%-ra csökkent.
  • Az áfa-visszatérítési folyamat sokkal hatékonyabb lett Izraelben és Elefántcsontparton. A társaságiadó-bevallások javítása El Salvadorban, Magyarországon, Thaiföldön és Tunéziában jelentősen leegyszerűsödött.

Magyarországon a valós idejű adózást szorgalmazó intézkedések révén az Adóhatóságnak már jelenleg is rengeteg adat áll rendelkezésére. Többek közt ezek hatékony felhasználásával lehetne további adminisztráció-csökkentést elérni, és így a helyezésünkön javítani.

– tette hozzá Kőmíves Krisztina.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!