A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) megtartotta a költözést követő második sajtótájékoztatóját a vezető magyar, közép- és kelet-európai, illetve nemzetközi média jelenlétében. Az esemény célja az volt, hogy beszámoljanak az NBB központjának Budapestre költözését követő első fél év pozitív eredményeiről. A költözés sikeresen befejeződött, új lendületet adva az NBB fejlődésének. A bank új csúcsot ért el hitelportfólió tekintetében és jelentősen megnövelte befektetői bázisát.

A sajtótájékoztató hallgatóságához szólva Nikolaj Koszov az NBB igazgatótanácsának elnöke kiemelte, hogy Budapestre költözése óta a bank növekedésének dinamikája rendkívüli módon felgyorsult. Mindössze 6 hónap alatt az NBB hitel- és dokumentációs portfóliója 11%-kal, illetve 98 millió euróval nőtt, elérve a 990 millió eurós értéket.

Az év végére az NBB hitelállománya meg fogja haladni a rekord magas 1 milliárd euró értéket.

Az említett időszakban a bank 21 projektet értékelt majdnem 500 millió euró értékben, ezek közül 19-et hagytak jóvá, összesen 373 millió euró értékben. Várhatóan a bank minden tagállamában lesz új beruházás, és az olyan kulcsfontosságú ágazatokat támogatják majd, mint az infrastruktúra, energia, kohászat, autóipar, gyógyszeripar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, illetve turizmus.

Európába költözése óta az NBB sikeresen kibocsátott három kötvényt is – Magyarországon, Romániában és Csehországban – több mint 275 millió euró értékben. Ez nagyjából 30%-a bank által 2014 óta fogadott összes hosszú lejáratú kölcsönnek. Minden eddiginél alacsonyabb hozamot és jelentős túljegyzést ért el. Az Európába költözés lehetővé tette a bank számára, hogy jelentősen megnövelje befektetői bázisát – így az NBB már több mint 170 szervezetet és intézményt tudhat befektetői között – bankokat, nyugdíjalapokat, biztosítótársaságokat – 12 joghatóság alól, többek között Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Hollandia, Magyarország, Moldova, Románia, Oroszország és az Egyesült Királyság területéről.

A treasury tevékenységek esetén is pozitív változást tudhat maga mögött a bank; meredek csökkenést érzékelt a költségekben és növekedést észlelt a rövid távú hitelek futamidejében. A zöld kötvények aránya az NBB treasury-portfóliójában folyamatosan növekszik.

Idén ősszel az NBB számos magas szintű találkozót szervezett Magyarország vezető pénzügyi intézetével, amelyek során megvitatták az együttműködés szintjeit és eszközeit.

A tárgyalások eredménye alapján kijelenthetjük, hogy a magyar vállalkozói közösség rendkívül pozitívan reagált a bank Európába költözésére, hiszen közös érdek, hogy Budapest nemzetközi pénzügyi központtá váljon

– emelte ki Nikolaj Koszov, az NBB elnöke.

Az NBB, mint az egyetlen közép- és kelet-európai központtal rendelkező nemzetközi fejlesztési bank tevékenységei ehhez minden lehetséges módon hozzájárulnak – tette hozzá.

Laszlóczki Imrét, az NBB igazgatótanácsának nemrégiben kinevezett magyar alelnökét bemutatták az esemény résztvevőinek. Laszlóczki Imre, az NBB stratégiai részlegének vezetője, ismertette elképzeléseit az általa felügyelt kulcsfontosságú területekkel kapcsolatban. Ezek a stratégiai fejlesztés, a bank nemzetközi partnerhálózatának bővítése, új részvényesek bevonzása, valamint a médiakapcsolati tevékenységek. 

Az esemény végén az NBB igazgatótanácsának tagjai a sajtó kérdéseire is válaszoltak. 

Az NBB elkötelezett az átlátható működés mellett és bejelentette, hogy következő sajtótájékoztatóját 2020 tavaszán fogja megtartani.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!