Oroszország nem fogja elsőként visszavonni az ellene elrendelt szankciókra válaszul bevezetett importkorlátozásokat – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, miután hétfőn Moszkvában fogadta finn hivatali partnerét, Antti Rinnét.

Medvegyev a megbeszélést követő közös sajtóértekezleten azt mondta, az orosz vállalatok egy része kifejezetten azt kéri tőle, hogy az ellenszankciók “örökre” érvényben maradjanak. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy ha Ukrajnában elmozdulás történik a – Moszkva által belső konfliktusnak mondott – válság rendezése terén, akkor javulhat az Oroszország és az EU közötti viszony is.

“Ha nem sikerül előrelépni, akkor a szankciók és a mi ellenszankcióink is sokáig megmaradnak. De ilyen körülmények között is lehet élni és fejlődni

– mondta. Hozzátette, hogy sokkal fontosabbnak tartja az egyes uniós tagállamokkal való kétoldalú, mint az EU egészével való kapcsolattartást.

Normális kapcsolatokat akarunk az EU-val, de addig, amíg az EU nem akarja ezeket helyreállítani, semmit sem fogunk tenni

– fogalmazott a kormányfő. Ha Brüsszel rontotta el a viszonyt, akkor neki is kell azokat helyreállítania – tette hozzá. Célzást tett rá, hogy az EU-nak új vezetése van, amely ezt megtehetné.

KORÁBBAN ÍRTUK

video

Aurus Senat, Vlagyimir Putyin új luxuslimuzinja

Az Aurus Senatot (Сенат) Vlagyimir Putyin orosz elnök intézkedései nyomán Moszkvában fejlesztették ki. A páncélozott limuzint egyelőre egy 4,4 literes V8-as motor hajtja, de később kapható lesz 6,6 literes V12-es erőgéppel is. Az Aurus Senat hivatalosan is Oroszország elnökének állami autója.

Orbán: Magyarország a Nyugat és Oroszország együttműködésében érdekelt

Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután szerdán Budapesten tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Rinne azt hangoztatta, hogy az EU-orosz kapcsolatok normalizálásának ügye a “feszültséget keltő” ukrajnai konfliktus rendezésének függvénye, amelyben Oroszországnak “kulcsszerepe” van. Kifejezte reményét, hogy a “normandiai négyek” december 9-én esedékes párizsi csúcstalálkozóján sikerül majd előrelépni a minszki megállapodások megvalósítása terén, mert ez előfeltétele a szankciók feloldásának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusban 2020 végéig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, köztük az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót.

Ezt megelőzően az Európai Bizottság 2020. június 23-ig hosszabbította meg az Oroszország ellen a Krím félsziget 2014-ben történt orosz elcsatolása és a délkelet-ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett, évente meghosszabbított, és a tavalyi kercsi incidens címén kiegészített, meghosszabbított gazdasági büntetőintézkedéseket.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!