Az alacsony kamatkörnyezet korábban komoly kiáramlást okozott a bankbetétekből a különféle összetettebb pénzügyi termékek irányába. A MÁP Plusz bevezetésével sok minden megváltozott, az új termék ugyanis némileg „felrázta a piacot”, jelentős számú tranzakciót és volument generálva június óta. A jelenlegi szituáció a befektetési alapkezelők számára is tartogat különféle kihívásokat és persze lehetőségeket is. Pap Iván, a Diófa Alapkezelő üzletfejlesztési vezetője a prémium vagyonkezelés létjogosultságát és fontosságát hangsúlyozza.  

Az alacsony kamatkörnyezet jelentős kiáramlást okozott

Az egyértelműen látható, hogy a korábbi alacsony kamatkörnyezet a bankbetétekből és más pénzpiaci termékekből jelentős mértékű átalakulást okozott. – kezdte bevezetőjét Pap Iván, a Diófa Alapkezelő üzletfejlesztési vezetője – majd hozzátette: Az ügyfelek elkezdtek különféle értékpapírokat, például részvényeket, kötvényeket vásárolni. Volt, aki biztostásokba fektetett be, de kijutott a nyugdíjalapoknak is. A vagyon profi szakemberekhez – portfóliókezelő cégekhez – került, az ügyfelek rábízták magukat a szakmára. A MÁP Plusz idén júniusi megjelenése a professzionálisan felépített és menedzselt portfoliókhoz képest egyszerűbb megközelítéssel bír: relatíve magas (5%-os) fix kamatot nyújt állami garanciával. Ez nyilván egy rendkívül versenyképes ajánlat, így a vagyonkezelőknek okoz némi fejtörést egy hasonlóan attraktív termékötlet összerakása.

Ugyanakkor az is látszik, hogy már pár éves időtávon megéri a magasabb hozampotenciállal (és persze kockázattal) járó termékeket is beépíteni a saját portfóliónkba.

–  vélekedett Pap Iván.

Az amerikai S&P500 részvényindexen például az elmúlt 5 évben évesített 9%-os hozamot érhettünk el, ami a forintgyengülés hatásával együtt már évesített 13%-nál is magasabb hozam.

A pénzügyi edukációnak külföldön látható eredményei vannak, érdemes idehaza is nyitott szemmel járni

Ha a gazdaságilag fejlett Nyugat-európai országokat nézzük, ott azt látjuk, hogy a 10 évvel ezelőtti válságot követően – amikoris beköszöntött a nulla százalékos jegybanki alapkamatok korszaka – a családok mégis képesek voltak évről-évre növelni megtakarításaikat. – emlékeztet Pap Iván. A nulla százalékos kamatkörnyezet miatt kieső kamatjövedelmüket más, különféle alternatív megtakarításokkal egészítették ki. Rá voltak kényszerülve arra, hogy önmagukat edukálják, utána olvassanak dolgoknak, megismerkedjenek a befektetési lehetőségek változatos világával. A pénzügyi edukáció és annak hatásai megmutatkoztak, mindez pedig egy hosszútávú, takarékos nyugdíjszemléletű gondolkodásmódot vetít előre – tette hozzá a szakember.

A MÁP Plusz idehaza berúgta az ajtót

A MÁP Plusz eredeti célja, hogy a lakosságánál kinnlevő többezer milliárdos készpénzállományt visszaterelje a gazdaság körforgásába. Első körben viszont azt látjuk, hogy – annak ellenére, hogy a MÁP Plusz „berúgta az ajtót” – még épp, hogy csak megpiszkálta a párnacihában lévő pénzeket. Rengeteg átforgatás történt például bankbetétből és befektetési alapokból is a kisebb kockázatot jelentő MÁP Pluszba. Ez azért is érdekes, mert miközben a bankszektorban a hitelezés tekintetében épp felfutó időszak van, a betétállomány csökkenése épp visszafogja a pénzintézetek hitelezési képességét.

Túl kell lépni a klasszikus vagyonkezelésen

Pap Iván meglátása szerint idehaza divat lett, hogy a pénzügyi tanácsadók az irodájukból ülve hívogatják az ügyfeleket telefonon, hogy éppen mit kellene venniük. A klasszikus tanácsadó feltételezi, hogy az ügyfél ért ezekhez a dolgokhoz, így előfordul, hogy a felelősséget is áthárítja. A pénzügyi tanácsadó sokszor abban érdekelt, hogy pörgesse a portfólió összetételét, így a tranzakciós költségeken stabilan jövedelemhez juthat. Ezzel szemben:

A vagyonkezelés hosszútávú döntésekből áll. Nem lehet az a prioritás, hogy adott idő alatt a portfólió elemeinek nyolcvan százaléka kicserélődjön, mivel a tranzakciós költségek miatt az ügyfél végül nem nyer semmit.

– emlékeztet Pap Iván.

Érdemes újragondolni a prémium ügyfelek vagyonkezelését

A prémium ügyfélszegmens nem feltétlenül vagyonkezelési szakemberekből tevődik össze. Nem érdekli őket, hogy épp kínai bányarészvényekbe vagy állampapírba fektetünk. – magyarázza Pap Iván. Ezek az ügyfelek másban lettek sikeresek, őket az érdekli, hogy a vagyonukat szakemberek kezeljék, jó helyre fektessenek be és kapjanak rendszeres tájékoztatást. Az ügyfelek általánosságban nem a pénzügyi döntések felelősségét akarják maguknál tartani, hanem megfelelő információval akarnak rendelkezni a befektetett vagyonukról. A Diófa Alapkezelőnél az a célunk, hogy a prémium szolgáltatásainkat elvigyük vagyonkezelési irányba, ezen a módon a valós ügyféligényekre magas hozzáadott értékű megoldásokat tudunk kínálni. – hangsúlyozta Pap Iván.

Az ügyfelek leginkább egyfajta „pénzügyi kényelemre” vágynak

Pap Iván elmondta: A személyre szabott portfolió kezelési szolgáltatás komplex folyamat, azzal kezdődik, hogy „auditáljuk” az ügyfelet. Ezalatt azt értjük – teszi hozzá az üzletfejlesztési vezető -, hogy egy beszélgetés során megpróbáljuk felmérni, hogy milyen típusú vagyonkezelési startégiát alkalmazzunk. Arra próbálunk választ kapni – többek között -, hogy az ügyfél milyen személyiség, milyen anyagi helyzetben szeretne lenni tíz vagy tizenöt év múlva, milyen kockázatkezelési hajlandósággal bír, milyen hozamelvárási vannak. Egyszóval megpróbáljuk megismerni, hogy mi az, amire vágyik, mi az, amit el szeretne érni. – részletezte Pap Iván.

A következő lépésben kiszámoljuk, hogy az elmondottak mennyibe fognak kerülni – legyen szó akár egy komolyabb ingatlanról, vagy a gyermekek oktatásáról -, illetve, hogy az ügyfél elő tud-e teremteni annyi vagyont, ami elegendő a nyugdíjas éveire.

Ha végül mégsem jönne létre a szerződés, az ügyfél számára az eddigi lépések már önmagukban is felérnek egy igen fontos pénzügyi edukációval.

– jegyzi meg Pap Iván.

Ezt követően, belső módszertan szerint kiszámoljuk, hogy a vágyott célok eléréséhez milyen portfólió szükséges: mire lesz, illetve mire nem lesz lehetősége az ügyfélnek. Ezen persze még lehet finomhangolni, például magasabb kockázatú eszközökkel vagy a hozam más módon történő növelésével. – tette hozzá Pap Iván.

Sosem késő elkezdeni az előtakarékoskodást

Ha valaki csak egy pár évre szeretne megtakarítani, akkor nyilván érdemes az állampapírok között válogatnia. Viszont mindenkinek kell, hogy legyen valamilyen hosszútávú megtakarítása – hangsúlyozta Pap Iván, majd hozzátette – a célok között ott lehet a tandíj, a gyermekvállalás vagy épp a nyugdíj-előtakarékosság. Ha megpróbálunk húsz vagy negyven évre előre tekinteni – amikor a félre tett vagyont fel szeretnénk majd használni – egy dolog szinte biztos: semmi sem lesz úgy, mint ahogy ma van, vagy ahogyan arról ma vélekedünk. Addigra már minden bizonnyal egy teljesen új világ lesz. Az államilag támogatott konstrukciók, adójóváírások – még ha nagyon kedvezők is – ritkán maradnak fenn évtizedeken keresztül.

Amikor a saját magam nyugdíjával tervezek, mindig figyelek arra, hogy az tiszta piaci konstrukcióként is megálljon, ha ehhez az állam hozzátesz valamit, azt nyilván érdemes kihasználni. Az önkéntes pénztári megoldások választását éppen ezért hosszú távon is okos döntésnek gondolom.

– zárta gondolatait Pap Iván.

TÁJÉKOZTATÓ

A cikkben elhangzó információk és elemzések a Diófa Alapkezelő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelent írás nem valósít meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény 4. § (2). bekezdés 8. pontja szerinti befektetési elemzést, valamint a 9. pont értelmében befektetési tanácsadást.

A konkrét befektetési döntés meghozatala előtt mindenképp tájékozódjon részletesen – igény szerint konzultáljon befektetési szakemberrel vagy személyes befektetési tanácsadójával!

 

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!