A Babaváró hitel normál kamata július óta folyamatosan csökken. A havi fizetési kötelezettségre ennek akkor lehet hatása, ha 5 év alatt nem születik az igénylőnek gyermeke, vagy valamilyen más okból elveszíti a kamattámogatást. Több bank azonban az adható hitelösszeget is a normál kamattal kalkulált törlesztőrészlet alapján határozza meg, a kamat csökkenése miatt pedig decemberben akár 1 millió forinttal is több Babaváróra lehet elég ugyanaz a jövedelem, mint júliusban volt.

Elemzést készített a Bankmonitor.hu

2019 júliusában indult a Babaváró hitel, a konstrukció a futamidő első 5 évében kamatmentes. Ez a kedvezményes időszak azonban a futamidő végéig is elnyúlhat, amennyiben születik az igénylőnek legalább egy gyermeke. Sőt a második és harmadik baba érkezésekor részben vagy egészben a fennálló tartozást is elengedik.

Júliusban, a konstrukció indulásakor normál kamata 7,73% volt, ami decembertől 6,30%-ra csökken.

Mivel a Babaváró induláskor kamatmentes, ezért se a normál, se a kedvezményes kamatnak nincsen hatása a kezdeti fizetési kötelezettségre. Jelentősége ennek akkor lehet, ha a kamattámogatást valamilyen okból elveszíti a pár. Ha nem születik a fiatal párnak 5 év alatt gyermeke, akkor 627 ezer forinttal kevesebb támogatást kellene visszafizetniük egy decemberi, 10 millió forintos Babaváró hitelre, mint egy júliusira.

Ez azonban nem minden igénylőt érdekel, hiszen sokan nem gondolnak a kérelem beadásakor ezekre a váratlan helyzetekre.

Több Babaváró hitelt kaphat, aki kivárt

Viszont több bank a normál kamattal számolt egyenletes (annuitásos) törlesztőrészlet alapján határozza meg az adható hitelösszeget, erre pedig már valamennyi érdeklődőnek érdemes odafigyelnie:

egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű Babaváró hitel induló annuitásos törlesztőrészlete ugyanis 8.500 forinttal lesz kevesebb decemberben, mint júliusban volt.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!