A megtakarítások nyilvánvalóan fontosak a bankoknak is, de nem feltétlenül csak a banki kötvényekre kell gondolni, hanem értékpapírokra is, vagy éppen az állampapírokra – mondta Vasas Norbert, a CIB Bank Zrt. vagyonkezelési üzletág vezetője a Világgazdaság „Megtakarítási trendek – Felelősen a jövőnkről!” című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. – írta a Világgazdaság csütörtökön.

A szabad likviditásnak van egy pozitív képe

Lencsés Gyula, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő portfólió menedzsere ehhez hozzátette, hogy a hitel/betét mutatókat nézve azok jelenleg alacsonyabbak, mint 2008 előtt voltak: 

Likviditás szempontjából nagyon jól néz ki a magyar bankszektor.

Lencsés Gyula szerint a megtakarításoknál magának a bankszámlapénznek is van relevanciája, ugyanis a szabad likviditásnak van egy pozitív képe, ha nem várt kiadásról van szó, vagy ha jó vételi lehetőséget keresek – ezekre érdemes lehet számlapénzt tartani. Az ugyanakkor más kérdés, hogy ennek milyen költsége van, illetve az alternatív eszközökben milyen hozamokat lehet elérni, de mindezekkel együtt úgy véli, hogy a számlapénz kívánatossá vált az elmúlt időszakban, felértékelődött a szerepe.

Ösztönzőkre lenne szükség

A kamathelyzet miatt a megtakarítási számlák hozama nagyon alacsony, ami nem teszi ezeket vonzóvá – fogalmazott Vasas Norbert. Szerinte a különböző ösztönzők bekapcsolása segíthet azon, hogy ez működjön, nagyobb kötésszám legyen. Ha lakáscélra tesz valaki félre 4-5 évre, az még belátható, de ha nyugdíjas éveire kíván félretenni, ami adott esetben még 40 év, akkor azt nehezen látják maguk előtt – tette hozzá.

Ha vannak konkrétumok, az ügyfelek nagyobb valószínűséggel tesznek félre – mondta Lencsés Gyula. Ugyanis azáltal, hogy ezt a problémát, hogy mire is tesznek félre – gyerekek oktatására, nyugdíjcélra, vagy épp jövőbeni egészségügyi kiadásokra –, látják maguk előtt, nagyobb az esélye az öngondoskodásnak.

A portfólióépítés lehet a kulcs

Vasas Norbert szerint, ha portfóliót építünk, akkor hosszú távon sokkal nagyobb vagyonra tehetünk szert.

Tehát érdemes részvényeket is tenni a portfólióba.

– tette hozzá.

Lencsés Gyula elmondta, hogy az állampapír-értékesítésben azt tapasztalják, hogy a magasabb megtakarítással rendelkezők fektetnek inkább állampapírba.

Forrás: Világgazdaság (VG.hu) | Nyitókép: Kallus György / Világgazdaság

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!