A válságot követően a rendelkezésre álló jövedelmek 6-7 százalékát a háztartások félreteszik, trendben pedig negatívumként az látszik, hogy nő a készpénz a háztartásokban, illetve nem nő az öngondoskodási hajlandóság Magyarországon – ismertette az Erste Bank Csoport friss országos felmérését Harmati László, az Erste Bank Hungary Lakossági Vezérigazgató-helyettese. – szerdán a Világgazdaság konferenciáján.

A Világgazdaság konferenciáján elmondta, hogy az elmúlt öt évben nem változott érdemben a megtakarítási képesség a lakosság körében:

a megkérdezettek huszonhét százaléka egyáltalán nem elégedett a megtakarításával, és csupán hétszázalék mondta azt, hogy teljesen elégedett a félretett tartalékaival.

A csoport felméréséből az is kiderült, hogy a magyarok 70 százaléka tartja fontosnak, hogy félretegyen, ötéves távlatban ez az arány 17 százalékkal ponttal csökkent, a megtakarításokkal egyáltalán nem foglalkozók csoportja az elmúlt két évben nőtt meg. A többség a váratlan élethelyzet miatt tesz félre, ez a megfontolás a régióban is az első helyen áll, a nyugdíjalapú megtakarítások száma azonban visszaesést mutat: mintegy 25 százalékponttal eset azoknak a száma, akik az idős korra tennének félre.

KORÁBBAN ÍRTUK

VG Konferencia: Portfólióban érdemes gondolkodni

A megtakarítások nyilvánvalóan fontosak a bankoknak is, de nem feltétlenül csak a banki kötvényekre kell gondolni, hanem értékpapírokra is, vagy éppen az állampapírokra – mondta Vasas Norbert, a CIB Bank Zrt. vagyonkezelési üzletág vezetője a Világgazdaság „Megtakarítási trendek – Felelősen a jövőnkről!” című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén.

Banktörténelem: 200 éves lett az Erste Bank!

Korra, nemre, társadalmi státuszra, vagy nemzetiségre való tekintettel senki sem zárható ki a megtakarítók számára kínált előnyökből – szögezi le Kelet-Közép-Európa első takarékpénztárának alapító okirata.

Harmati László elmondta, egyre többen tudnak nagyobb összeget félretenni. Az átlagos havi megtakarítás 22 ezer forintra nőtt az 5 évvel ezelőtti 15 ezer forintról, amely egy jó trend, de továbbra is ugyanazok tesznek félre akik korábban is ezt megtehették. Az Erste adatai szerint a havi spórolásról bevallott összegek nem fedik le a valós helyzetet: a megtakarítóknál a biztosítások szerepe csökken, az ingatlan, a készpénz és a lakástakarékok emelkedése pedig látványos.

A gazdasági helyzet javulásával romlott az öngondoskodás jelentősége

– tette hozzá negatívumként, hogy kiegyensúlyozottabb gazdasági környezetben az emberek ösztönösen nagyobb méretekben mernek az államra támaszkodni.

Zárógondolatként elmondta, hogy a megtakarítás fontosságának megítélése továbbra is magas, bár trendszerűen csökkenő, a magyarok 35 százaléka továbbra sem takarít meg, a hazai megtakarítók 10 százaléka kockázatvállaló, 77 százaléka biztonságra törekvő, 57 százalékuk gondolja az értékpapír befektetéseket hazardírozásnak, a korábbi pozitív attitűd itt romlott, bár a befektetői szolgáltatók minőségtől erősen függ.

Forrás: Világgazdaság (VG.hu) | Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!