A demográfiai trendek, ezen belül a várható élettartam növekedése is egyre fontosabbá teszik a pénzügyi tudatosságot, az egészségügyi ellátásokkal szemben tanúsított magasabb minőségi elvárások, a lehetőségek bővülése növeli az öngondoskodás fontosságát – emelte ki a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Világgazdaság üzleti napilap által szervezett, Megtakarítási trendek – Felelősen a jövőnkről című budapesti konferenciáján tartott előadásában.

Fókuszban az öngondoskodás

Gion Gábor hangsúlyozta: a kormány törekszik az öngondoskodási szemlélet terjesztésére. Célja, hogy a pénzügyi tudatosság fejlesztésével erősítse az öngondoskodási hajlamot. Az öngondoskodási lehetőségeket adókedvezményekkel, a lakossági állampapírokba történő befektetések ösztönzésével kívánja támogatni.

Az állami segítségnyújtás mellett az öngondoskodás egyéni felelősségvállalást igényel a lakosságtól, csak egyéni döntések alapján jöhet létre

– jegyezte meg.

Az állami nyugdíjrendszer stabilizálása érdekében megtett intézkedések között említette a korhatár előtti nyugdíjak kivezetését, a rokkantsági rendszer átalakítását, a korhatár fokozatos emelését és azt, hogy megvalósították Nyugdíjbiztosítási Alap profiltisztítását.

Az Európai Unió előrejelzései szerint is stabil a magyar nyugdíjrendszer – jegyezte meg. Emlékeztetett: idén is fizetnek nyugdíjprémiumot a jogosultaknak, ami akkor jár, ha a gazdasági növekedés üteme meghaladja a 3,5 százalékot.

Gion Gábor hozzátette, hogy 2011-hez képest a nyugdíjak reálértéke mintegy 10 százalékkal nőtt.

KORÁBBAN ÍRTUK

Varga Mihály: A bérek magas növekedése a gazdaság teljesítményéből adódik

Az év első felében 5 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest, ebből pedig többek között a bérek és a keresetek tartósan magas növekedése is adódik - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán a KSH friss adatait kommentálva.

Van-e élet a halál után? A Fundamenta megőrizte súlyát az otthonteremtésben

A lakás-előtakarékosság vonzerejének megőrzése mellett sikeresen nyitott új piacok felé a Fundamenta-Lakáskassza Zrt., a lakás-takarékpénztári szektor piacvezetője.

Kitért arra is, hogy a pénzügyi kultúra terjesztésével sok szervezet foglalkozik. Egy 2015-ös felmérés szerint a magyar lakosság pénzügyi tudatossága romlott 2010-hez képest.

Ez arra vezethető vissza, hogy magasabb az elkölthető jövedelem és felelőtlenebbül kezdtek gondolkodni az emberek.

A változtatást hivatott segíteni a pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiája

  • A köznevelésben dolgoznak azon, hogy a pénzügyi tudatosság az alaptanterv része legyen.
  • A folyamatos jó gyakorlatok közé sorolta a Pénz7 globális kezdeményezést, valamint az iskolai versenyeket és pályázatokat.
  • Emellett a tárca pénzügyi tudatosság díjat hirdetett, és elindították a készpénzmentes iskolák projektet is

– tette hozzá.

MTI.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!