A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény kötelezi a pénzügyi intézményeket, hogy 2019. október 31-ig valamennyi ügyfelük vonatkozásában végezzék el a kötelező adategyeztetést. Az adategyeztetés sikertelensége esetén a pénzintézetek kötelesek – az adategyeztetés tényleges megvalósulásáig – zárolni az ügyfelek számláit.

Az MKB Bank zárolja az azonosítatlan számlákat

Az MKB tTájékoztatja azokat ügyfeleit, akik a fenti határidőig nem tesznek eleget adategyeztetési kötelezettségüknek, hogy a törvény előírásainak megfelelően számlájukat 2019. november 1-jén 00.00 órától zárolják. A zárolás következtében számlájuk egyes funkciói nem lesznek elérhetőek, ezekre az MKB Bank megbízást sem személyesen, sem pedig elektronikus csatornán nem fogadhat majd be.

Tekintettel arra, hogy november 1-je (péntek) munkaszüneti nap, felhívják az ügyfelek figyelmét, hogy a számlazárolás feloldása érdekében, adategyeztetési kötelezettségüknek legközelebb csak november 4-én (hétfőn) tudnak eleget tenni személyesen a  bankfiókokban, ezért javasolják, hogy mielőbb, de mindenképpen a törvényi határidőt (október 31.) megelőzően tegyenek eleget adategyeztetési kötelezettségüknek. 

Az adategyeztetéssel kapcsolatos részletes tudnivalókról a www.mkb.hu/adategyeztetes honlapon tájékozódhatnak.

KORÁBBAN ÍRTUK

Megszólalt a csengő: Már forognak az MKB Bank részvényei a BÉT-en

Hétfőn megindult a kereskedés az MKB Bank újonnan bevezetett részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén, a pénzintézet 100 milliárd forint össznévértékű törzsrészvényeivel a BÉT standard kategóriájában kereskednek majd - jelentették be a BÉT hétfői sajtótájékoztatóján.

Nemzetközi piacra lép az MKB-Pannónia Alapkezelő

Az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. szakmai sikereinek újabb fontos állomásához érkezett azzal, hogy a Magyar Nemzeti Banktól megkapta az – európai szintű – ÁÉKBV (Átruházható Értékpapírokkal foglalkozó Kollektív Befektetési Vállalkozások; angolul UCITS) alapkezelői engedélyt.

A kötelező adategyeztetés során:

  • A jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfeleknek fel kell tárniuk a szervezet tényleges tulajdonosát, valamint meg kell győződniük a tényleges tulajdonos közszereplői státuszáról.
  • Lakossági ügyfelek esetében át kell vezetni a bank által nyilvántartott személyes adatok esetleges változását és amennyiben még nem rendelkezik ezekkel a bank, másolatot kell készíteni az ügyfelek azonosító okmányairól, valamint, amennyiben az ügyfél közszereplőnek minősül, erről nyilatkozatot kell tennie a bank felé.

Tennivalók dióhéjban

  • Az MKB-s ügyfelek a kötelező adtegyeztetéshez szükséges „Nyilatkozatot” a www.mkb.hu/adategyeztetes oldalról tölthetik le.
  • Adategyeztetési kötelezettségüknek a kitöltött nyilatkozatok, valamint azonosító okmányaik másolatának – legkésőbb 2019. október 31-ig – az MKB Bank bankfiókjaiban történő személyes leadásával tehetnek eleget.

Az adategyeztetési kötelezettségüknek 2019. október 31-ig eleget nem tevő ügyfelek, a számlazárolás feloldása érdekében, személyesen az MKB Bank fiókjaiban tehetnek eleget pótlólagosan kötelezettségüknek.

 

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!