Dinamikusan növekedett a Budapest Bank vállalati üzletága 2019. első félévében: a bank leszerződött vállalati hitelállománya 24%-kal 700 milliárd forintra nőtt, míg az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 18%-kal 400 milliárd forintra emelkedett. A bank számára stratégiai fontosságú kkv szektorban szintén kiváló eredmények születtek: 23%-kal nőtt a pénzintézet kkv hitelállománya, az új ügyfelek számát pedig 24%-kal sikerült növelni.

Jelentősen emelkedett a vállalati hitelállomány a Budapest Banknál

A Budapest Bank hazai kis- és középvállalatokra szakosodott vállalati üzletága évek óta a vállalati bankpiac meghatározó, élvonalbeli szereplője. Ezt igazolják vissza 2019. első félévének eredményei is:

  • A bank leszerződött vállalati hitelállománya 24%-kal 700 milliárd forintra nőtt, míg az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 18%-kal 400 milliárd forintra emelkedett.
  • 2019. első félévében az új hitelkihelyezések összege meghaladta a 204 milliárd forintot, ami 44%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A vállalati üzletág bevételei is erőteljesen nőttek: 21%-kal emelkedtek az elmúlt év azonos időszakához képest.

A folyamatos termékfejlesztésnek, és ezáltal a termékportfólió bővítésének köszönhetően a bevételeken belül kimagasló a treasury szolgáltatásokból származó növekedés aránya is.

24 százalékkal több a KKV-s ügyfél

A fenti eredmények a meglévő ügyfelek magas szintű kiszolgálása mellett annak is köszönhetők, hogy ebben az időszakban 24%-kal több új kkv ügyfelet akvirált a bank, mint a tavalyi első félévben, így 2019 második negyedévében a pénzintézet új ügyfelek szerzése tekintetében első helyezést ért el a piacon a kis- és középvállalati szegmensben.

ELŐZMÉNYEK

Folytatódott a lendületes üzleti növekedés a Budapest Bankban

2019. első félévében is kiválóan teljesített a Budapest Bank csoport, amely 18%-kal 1.357 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét az előző év azonos időszakához képest. A bank lakossági hitelállománya 16%-kal, leszerződött vállalati hitelállománya pedig 24%-kal bővült.

Budapest Bank: A hazai kkv-k közel egyharmada még idén tervez beruházást

A kkv-k többsége növekedésre számít mind az árbevétel, mind a profit tekintetében az idei évben - derült ki a Budapest Bank 300 cégvezető körében elvégzett kutatásából. Beruházást a megkérdezett vállalatvezetők közel harmada tervez idén, átlagosan 45 millió forint értékben.

Agrárium

A Budapest Bank tradicionálisan meghatározó a szerepet tölt be a hazai agrárcégek finanszírozásában is, amelyek a vállalati hitelportfolió mintegy 30 százalékát teszik ki. Évről évre folyamatosan növekszik az agráriumba kihelyezett kölcsönök volumene, ez az egyik legerőteljesebben fejlődő banki szegmens. Ezt a trendet igazolta vissza 2019. első 6 hónapja is, amely során 12,5 %-kal nőtt a bank agrárhitel állománya az egy évvel korábbihoz képest.

NHP Fix

A Budapest Bank az NHP Fix programból is aktívan kiveszi részét, amelynek a keretében leszerződött hitel- és lízingállománya 2019 augusztusában meghaladta a 21,5 milliárd forintot. Ezzel a bank a kkv hitelezésben elért piacrészét meghaladó, 15,7 %-os piaci részesedést ért el ezen a területen.
Lízing

Mindezeken felül a bankcsoport a lízingállományát is jelentősen, 16%-kal 130 milliárd forintra növelte, és 5%-kal több új lízinget helyezett ki az előző év azonos időszakához képest. A Budapest Lízing több területen is kiváló piaci pozícióval rendelkezik, így a vállalati termelőeszköz-finanszírozásban elért 14%-os a részesedéssel immár harmadik éve piacvezető szerepet tölt be.

Az ügyfelekért folytatott intenzív banki versenyben a professzionális kiszolgálásra és kapcsolattartásra, a működésük és egyedi igényeik megértése mellett kialakított finanszírozásra, és a termékfejlesztésre helyezzük a hangsúlyt. Ezekre, illetve a kiváló teljesítményünkre alapozva továbbra is ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé ebben a szegmensben, és a piaci átlagot meghaladó növekedést tervezünk mind a hitelállományokban, mind az ügyfélszámban a következő években.

– mondta el Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!