2019. első félévében is kiválóan teljesített a Budapest Bank csoport, amely 18%-kal 1.357 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét az előző év azonos időszakához képest. A bank lakossági hitelállománya 16%-kal, leszerződött vállalati hitelállománya pedig 24%-kal bővült. A pénzintézet IFRS szabályok szerint készült konszolidált (nem auditált) beszámolója szerint 6,4 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ami elsősorban az új hitelkihelyezések és a hitelállomány dinamikus növekedésének, valamint a folyamatosan javuló portfólióminőségnek köszönhető.

 Fontosabb adatok

 • A Budapest Bank csoport mérlegfőösszege 2019. első félévében is szignifikáns növekedést mutatott, és 18%-kal 1.357 milliárd forintra emelkedett.
 • A bank adózott nyeresége 6,4 milliárd forint volt. A nyereséget elsősorban az új hitelkihelyezések – különösen a jelzáloghitelezés, a személyi kölcsönök, valamint a vállalati hitelezés és lízing terén elért – piac feletti növekedése, az ennek nyomán erőteljesen bővülő hitelportfolió, valamint az emelkedő kamat-, díj- és jutalékbevételek (22%-os, illetve 10%-os növekedés) eredményezték.
 • A pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya 27%-kal (906 milliárd forintra), ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya pedig 19%-kal (961 milliárd forintra) nőtt.
 • A működési költségek a szigorú költséggazdálkodásnak és -hatékonyságnak köszönhetően szinten maradtak.

Szépen teljesített a lakossági üzltág

Az üzleti eredmény egyik motorja a lendületes és erőteljes növekedést mutató lakossági üzletág volt:

 • A lakossági bruttó hitelállomány 16%-kal 398 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a legnagyobb növekedést a személyi kölcsön állomány (25%), a jelzáloghitel állomány (19%), valamint az autóhitel-portfolió (16%) mutatta.
 • Mindez annak köszönhető, hogy ezekben a kulcsszegmensekben az új hitelkihelyezések a piaci átlagot jelentősen meghaladva nőttek: 2018 első félévéhez képest a teljes lakossági üzletág folyósításai 50%-kal emelkedtek, amelyen belül 48%-kal több személyi kölcsönt, 46%-kal több autóhitelt, valamint 64%-kal több jelzáloghitelt helyezett ki a Budapest Bank.Digitalizáció

A bank a digitalizáció területén újabb fontos lépéseket tett az elmúlt félévben: elindult az online számlanyitás lehetősége, a hazai piacon elsőként vált elérhetővé az online autólízing igénylés, emellett a bank mobilalkalmazása is új funkciókkal egészült ki. Ezen felül a pénzintézet a fenntarthatósági törekvéseivel összehangban új „ökoszolgáltatásokkal” is bővítette termékkínálatát, amelyeket az ügyfelek otthonuk energetikai korszerűsítéséhez, illetve alacsonyabb környezetterhelésű gépjárművek vásárlásához igényelhetnek.

Vállalati üzletág

A Budapest Bank hazai kis- és középvállalatokra szakosodott vállalati üzletága kiváló ügyfélkörének, mélyreható piacismeretének és szakértőinek köszönhetően változatlanul a vállalati bankpiac meghatározó, élvonalbeli szereplője. Ez az első félév eredményeiben is visszatükröződik:

 • A bank leszerződött vállalati hitelállománya (a mikrovállalatokkal együtt, lízing nélkül) 24%-kal 700 milliárd forintra nőtt, míg az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 18%-kal 400 milliárd forintra emelkedett.
 • Mindehhez jelentősen hozzájárult, hogy a bank 24%-kal több új kkv ügyfelet akvirált az első félévben, mint a tavalyi év azonos időszakában, amivel piacvezető az új kkv ügyfelek szerzése tekintetében a középvállalati szegmensben.
 • A pénzintézet kkv hitelállománya 25%-kal nőtt ez idő alatt, 2019 első félévének végén pedig a Budapest Lízinggel együtt 9,9% volt a kkv hitelezés terén a bank piaci részesedése.
 • A bank mikrovállalati üzletága szintén kiválóan teljesített: a mikrovállalkozások hitelállománya 17%-kal nőtt, az új folyósítások 27%-kal emelkedtek, míg az új ügyfelek száma 42%-kal bővült.
 • Ezen felül a bankcsoport a lízingállományát is jelentősen, 16%-kal 130 milliárd forintra növelte, és 5%-kal több új lízinget helyezett az előző év azonos időszakához képest.

A vezetőség elégedett az eredményekkel

A Budapest Bank 2019 első félévében is megvalósította ambiciózus növekedési terveit, és továbbra is maximálisan teljesítette a tulajdonos által elvárt nyereségtervet.

Fontos kiemelni, hogy míg az egy évvel korábbi eredményhez jelentős mértékben hozzájárult az értékvesztés és céltartalék felszabadítás, valamint néhány egyszeri tétel, addig a mostani nyereségszerkezetünk sokkal egészségesebb, mert az eredmény a piaci átlagot több területen is felülmúló üzleti növekedésből ered.  Mindezek nyomán arra számítunk, hogy 2019 év végére ezt a lendületet fenntartva még hatékonyabb működés mellett teljesítjük terveinket, és bővülünk tovább a kulcs területeken

– mondta el dr. Lélfai Koppány a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!