Sokkal olcsóbban lehet kamatkockázat szempontjából biztonságosabb lakáshitelhez jutni most, mint egy vagy két évvel ezelőtt – derül ki a Bankmonitor elemzéséből. Ez két szempontból is lényeges a közeljövőben hitelfinanszírozással ingatlant vásárolni szándékozók számára: ugyanaz a nettó jövedelem azonos kamatperiódus mellett nagyobb hitelösszeget bír el, illetve egy ugyanakkora lakáshitelnek jóval alacsonyabbak a havi törlesztője, mint korábban.

A lakáshitelt igénylők egyre tudatosabbak a kamatkockázatot illetően, amit legjobban az mutat, hogy az új hitelek túlnyomó része már 5-10 évre fix kamatú, vagyis ezen idő alatt sem a kamat, sem a havi törlesztők összege nem változhat. A hosszabb távra szóló kamatfixálás persze nagyobb kiadást jelent az adós számára, hiszen emelkedő kamatkörnyezetben a bank pénzt kér azért, hogy átvállalja az esetleges kamatemelkedésből adódó kockázatot és többletköltségeket.

Számszerűsítve: egy átlagosnak mondható, 15 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében a 10 évre fixált kölcsön induló havi törlesztője 91 214 Ft-nál kezdődik, míg ugyanezért évente változó kamattal csaknem 10 000 Ft-tal kevesebbet kell kifizetni. (A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor (https://bankmonitor.hu/hitelek/lakashitel/) által megadott legkedvezőbb kondíciókat figyelembe véve.)

Ellentétes kamatmozgások

Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a hosszabb kamatfixálású – kamatkockázat szempontjából biztonságosabb – hitelek ára merre mozdul el. Jó hír azoknak, akik a közeljövőben tervezik lakáshitel felvételét, hogy a Bankmonitor statisztikái szerint az elmúlt két évben jelentősen csökkent az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata, miközben az 1 éves kamatperiódusúaké látványosan emelkedett.

Fotó: Pexels.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!