A hazai biztosítási szektorban a nem életbiztosítási ágazat volt tavaly is a növekedés motorja, a biztosítók mérföldkőhöz érkeztek, az elmúlt évben több mint 8 százalékkal növekedve az 1000 milliárd forintot is túllépte a díjbevétel a Mabisz tagcégeinek adatai alapján – mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetsége elnöke pénteken a szövetség sajtóbeszélgetésén.

A nem életbiztosítási ágazat bővült

A korábbi évek tendenciájához hasonlóan a nem életbiztosítási ágazat bővült nagyobb mértékben, több mint 12 százalékkal, míg az életbiztosítási szektor 3,9 százalékkal nőtt.

  • A nem életbiztosítási ágazat a teljes díjbevétel 52,5 százalékát adta, 561,2 milliárd forintot ért el, az életbiztosítási ágazatból pedig 480 milliárd forint folyt be az elmúlt évben.
  • A teljes díjbevétel 2017-ről 2018-ra 8,5 százalékkal nőtt, ez összességében 1041,2 milliárd forintos díjbevételt eredményezett – ismertette Pandurics Anett.

A MABISZ adatai kismértékben eltérnek a Magyar Nemzeti Bank adataitól, mert a jegybank az éves összesítésbe a külföldi biztosítók magyarországi fióktelepeinek teljesítményét is beleszámolja.

– mondta Pandurics Anett.

25 százalékkal nőttek a nyugdíjbiztosítások díjbevételei

A Mabisz elnöke kifejtette:

az életbiztosítási piacon az egyszeri és a folyamatos díjas biztosítások növekedési üteme kiegyenlítődött.

A nyugdíjbiztosítások díjbevétele kiemelkedően, több mint 25 százalékkal nőtt, közel 69 milliárd forint volt az elmúlt évben, a dinamikus növekedést a Mabisz öngondoskodásra építő reklámkampányai is erősítették.

A unit-linked (befektetéshez kötött) biztosítások díjbevételének 7,2 százalékos csökkenésében közrejátszhattak a tavalyi kedvezőtlen tőkepiaci történések – tette hozzá.

Taroltak az egészségbiztosítások

  • A nem életbiztosítási ágazatban a legnagyobb növekedést az egészségbiztosítás érte el, 2017-hez képest 54,9 százalékkal bővült a díjbevétel, ami a lakosság növekvő öngondoskodását mutatja.
  • A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjbevétele 15,1 százalékos bővüléssel a múlt év végére elérte a 173,6 milliárd forintot.
  • Az utasbiztosítási termékcsoport díjbevétele 24,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest, köszönhetően a lakosság növekvő utazási kedvének.
  • A felelősségbiztosítások ágazata a 29,5 százalékos növekedéssel és 13,2 milliárd forintos díjbevétellel azt vetíti előre, hogy a vállalkozások felelősségteljes működése egyre inkább jellemzővé válik a magyar gazdaságban – mondta a Mabisz-elnök.

Az elmúlt évben a biztosítók kárráfordításai összességében minimális mértékben, 1,8 százalékkal nőttek.

– közölte Pandurics Anett.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!