A K&H Bank az információ- és internetes biztonság növelése érdekében új programot indít K&H e-dukáció néven, amely egyebek mellett ahhoz nyújt gyakorlati segítséget, hogy az ügyfelek felismerjék az adathalász kísérleteket, illetve gondoskodjanak a megfelelő jelszóhasználatról, vírusvédelemről.

Patonai István, a pénzintézet informatikai vezetője a K&H szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte:

A digitalizáció kényelmesebbé, gyorsabbá teszi a lakosság ügyintézését, mindennapi tevékenységét, azonban az online tér számos veszélyt is rejthet, elég csak az adathalász kísérletekre vagy hackertámadásokra gondolni.

A K&H e-dukáció program nyilvános, ingyenes, bárki részt vehet rajta, nem csak a pénzintézet ügyfelei. A programba a bank honlapján lehet bekapcsolódni.

Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója közölte: a K&H e-dukáció programjához egy online kitölthető teszt kapcsolódik, amely egy tudáspróba a digitális ismeretekről. Az oldalhoz egy olyan tudástár is tartozik, amelyben a biztonságos jelszavakról, a vírusvédelemről, a közösségi média biztonságos használatáról vagy az adathalászatról olvashatnak az érdeklődők.

Korábban felmérést is végeztek

Patonai István ismertette a program elindítását megelőző, a K&H és az NRC közös kutatásának eredményeit a 18 évnél idősebb internetezők körében.

  • Bár az internetező magyarok 90 százalékának van okostelefonja, mindössze 56 százalékuk használ vírusvédelmet, a megkérdezettek 87-88 százaléka azonban a munkahelyi vagy otthoni használatra szánt laptopon és asztali gépen használ vírusirtót.
  • A kutatásból kiderült, hogy a felnőtt internetezők 30 százaléka, leginkább a 18-29 évesek és az alapfokú végzettségűek félnek egy hackertámadástól, míg a fiatalabb korosztály 39 százaléka aggódik, addig az 50-59 évesek körében már csak 22 százalék tart az online támadásoktól.
  • Netbankolásnál mindössze a megkérdezettek 37 százaléka használja az okostelefonját, a pénzügyek intézéséhez még a laptopokat és az asztali számítógépeket részesítik előnyben, az előbbit 47 százalék, utóbbit 46 százalék használja.

Rámutatott: az okostelefonok esetében a kamerákra sem figyelnek annyian, mint például a laptopoknál.

  • Míg a munkaeszköznek használt laptopoknál, számítógépeknél 41 százalék le szokta takarni a kamerát biztonsági okokból, saját gép esetén már csak 36-33 százalék teszi meg ugyanezt.
  • Az okostelefonok használatakor mindössze 19 százalék takarja le a kamerát – fűzte hozzá Patonai István.

Így védjük a mobiltelefonjainkat

Patonai István jelezte: a válaszadók 82 százaléka alakalmaz valamilyen megoldást a mobiltelefonja védelme érdekében, közülük 49 százalékuk PIN-kódot használ, 29 százalékuk ujjlenyomattal lép be (ezt a megoldást leginkább a férfiak és a 18-29 évesek preferálják), míg 21 százalék jelszóval lép be.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!