A digitalizáció vívmánya, hogy a tőzsdén jegyzett társaságok éves beszámolói hamarosan gépek és emberek által egyaránt jól olvasható formátumban is elérhetőek lesznek. A bárki számára szabad hozzáférést biztosító elektronikus adatok növelni fogják a befektetői információk átláthatóságát, és várhatóan ösztönzik az innovációt. Miben jelent ez előrelépést, és milyen kockázatokra készüljenek a vállalatok?

1Változik az éves beszámolók rendszere

Éves beszámolók ezután csak iXBRL-ben

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) beszámolási célokra új Európai Egységes Elektronikus Formátumot (ESEF) vezet be. Ezáltal a pénzügyi beszámolás jelentősen változik az Európai Unió által szabályozott tőzsdén jegyzett társaságok esetében. Az éves beszámoló új elkészítési formátuma az XHTML lesz, amely lehetővé teszi az „inline” XBRL vagyis az iXBRL használatát, melyben az IFRS szabályai szerint konszolidált adatokat rögzíteni kell.

Elengedhetetlen, hogy az érintett, tőzsdén jegyzett vállalatok megértsék az új szabályozás követelményeit, és időben tervezzék az ESEF bevezetését. Ennek érdekében el kell készíteni a szükséges projekttervet, és célszerű egyeztetni az új követelmények kapcsán érdekelt felekkel is.

– hangsúlyozza Balázs Gábor, a PwC Magyarország számviteli tanácsadó csoportjának cégtársa.

Mi változik az iXBRL világában?

Az XBRL egy ún. kiterjeszthető üzleti beszámolási nyelv (angolul eXtensible Business Reporting Language), amely nyílt és szabadon hozzáférhető. Az „inline” XBRL a pénzügyi beszámolás olyan szabványa, amely a számítógépek által értelmezhető, adott taxonómiát követő „címkéket” használ.

  • Az iXBRL-nek elektronikus formátumúnak kell lennie, az ESMA által kidolgozott szabályok alapjául az IASB IFRS taxonómiája szolgált.
  • A taxonómia egy hierarchikus szótár, amely adott jelentési célokra határoz meg egy címke halmazt.
  • Az ESMA a taxonómia létrehozásán túl közzétett olyan ajánlott szabályokat is, amelyek elmagyarázzák az alkalmazandó eljárásokat, amennyiben a taxonómia címkéi nem felelnek meg az adott közzétételnek.

Az ESEF szerint készült beszámolók esetében a felhasználók számára komoly jelentőséggel fog bírni a címkézés minősége. Az új típusú, XHTML beszámolók összeállítása során a társaságok számára döntő fontosságú lesz az elvégzett címkézés megfelelőségének belső felülvizsgálata. Jelenleg a gépekkel olvasható XBRL címkék nem tartoznak a könyvvizsgálat hatókörébe, azonban az új követelmény várhatóan intézkedéseket tesz szükségessé a szabályozás módosítását illetően

– mondja Balázs Gábor.

Milyen előnyökkel jár az iXBRL?

Az ESMA tervei között szerepel, hogy az ESEF alapú éves beszámolókat szabadon hozzáférhetővé teszi mindenki számára az új egységes Európai Elektronikus Hozzáférési Ponton (EEAP) keresztül. Az EEAP egy, az ESMA által létrehozott internetes portál, amely megkönnyíti a határokon átnyúló szabályozási információkhoz való hozzáférést.

Az iXBRL a szabályozók és vállalkozások számára strukturált, gépek által is olvasható üzleti információkat gyűjt össze. Használata növeli a beszámolók átláthatóságát, magasabb fokú összehasonlíthatóságot eredményez, olcsóbb ellenőrzést és értékelést, valamint jobb kockázati profil meghatározást és esetkiválasztást tesz lehetővé.

Olvasson tovább!
Következik: Követelmények és kockázatok

 

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!