A várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal, 7,50 százalékra csökkentette az alapkamatot Oroszország központi bankja (Банк России) pénteken, és jelezte, hogy a közeljövőben újra kamatcsökkentést hajthat végre.

Mérséklődhetnek a betéti és a hitelkamatok

Az orosz jegybank igazgatótanácsa a kamatdöntő ülés után kiadott közleményében rámutatott, hogy az előző, áprilisi tanácskozás óta némiképp enyhültek a monetáris feltételek, amiben közrejátszott a pénzpiaci szereplők kamatvárakozásainak megváltozása.

Csökkentek az állampapírhozamok és a betéti kamatok, a hitelkamatok növekedési potenciálja nagyrészt kimerült. Az alapkamat csökkentése és az állampapírhozamok mérséklődése megteremti a feltételeket a betéti és hitelkamatok jövőbeni mérséklődéséhez

– mutatott rá a jegybank.

További csökkentés is várható

Ha a helyzet a központi bank előrejelzésének megfelelően alakul, az igazgatótanács elképzelhetőnek tartja, hogy a következő ülések egyikén ismét kamatot csökkent, és 2020 közepére a monetáris politika irányvonalát szigorúról semlegesre változtatja. A testület az alapkamat alakításában figyelembe veszi az inflációs tényadatokat és várakozásokat, a gazdasági helyzet alakulását, valamint a belső és külső kockázatokat, illetve az azokra adott pénzpiaci reakciókat.

Az orosz jegybank tavaly kétszer, szeptemberben és decemberben emelt kamatot, legutóbb az inflációs kockázatokra, a kedvezőtlen külső feltételekre és az általános forgalmi adó emelésére hivatkozva.

Ezt megelőzően, 2018 márciusában 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot az alacsony inflációra hivatkozva.

Legfrissebb előrejelzésében a központi bank rontotta a gazdasági növekedés idén várható ütemét, ugyanakkor javította az inflációs prognózist.

  • A tavalyi év és az idei első negyedév teljesítményéből kiindulva a jegybank arra számít, hogy idén 1,0-1,5 százalékkal bővülhet a hazai össztermék (GD) az eddig várt 1,2-1,7 százalék helyett, és a következő években gyorsulhat a tempó a nemzeti projektek megvalósításának függvényében.
  • Az éves infláció 4,2-4,7 százalék között lehet, korábban a 4,7-5,2 százalékos sávba várta a jegybank a pénzromlás ütemét.

Az igazgatótanács legközelebb július 26-án tart kamatdöntő ülést.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!