Egységes hozzáférést biztosít kelet-közép-európai leánybankjai alkalmazásprogramozási interfészeihez (API) az Erste Csoport. A társaság hamarosan megnyitja azokat az API-kat, amelyek a PSD2, vagyis a módosított pénzforgalmi irányelv rendelkezéseiben meghatározott szolgáltatásokat és szerepeket kezelik. Az Erste fejlesztői portálján 2019 május közepe óta több mint 120 szervezet regisztrált, a platformon keresztül kibocsátott adatok és szolgáltatások alapján eddig 25 API-megoldás megvalósítása indult el.

Az ügyfelek is érezhetik majd az egyszerű hozzáférés előnyeit

Az Erste a PSD2 és a nyílt bankolás előnyeit több mint 16 millió kelet-közép-európai ügyfele számára kívánja elérhetővé tenni, ezért a Bank a fejlesztői portál kínálatát az úgynevezett prémium API-kra is kiterjeszti. Az összevont hozzáféréssel az Erste Csoport gondoskodik róla, hogy ne csak a harmadik fél szolgáltatók – például olyan Fintech cégek, amelyek számlainformációs, fizetés-kezdeményezési szolgáltatással foglalkoznak -hanem:

Az ügyfelek is élvezzék a banki adatokhoz való egyszerű hozzáférés előnyeit, ugyanakkor a bankcsoporton belül egységes megközelítést tapasztaljanak.

A PSD2 több lehetőséget biztosít a banki ügyfelek számára

A PSD2 új versenyhelyzetet teremt a pénzforgalmi szolgáltatásokban, hiszen lehetőséget ad a TPP-k számára ahhoz, hogy az ügyfél hozzájárulása esetén hozzáférjenek az ügyfél folyószámlájának adataihoz. A szabályozás fő célkitűzései között szerepel az innováció előmozdítása is. Ugyanakkor a PSD2 segítségével az ügyfeleknek lehetőségük lesz hatékonyabban kezelni a saját banki adataikat.

A PSD2 egyik lényege annak biztosítása, hogy a banki információk és a felhasználásukra vonatkozó döntés az ügyfél kezében maradjon. Az Ersténél az ügyfeleket a folyamatokba bevonó megközelítést a pénzügyi adatok védelme egészíti ki. Továbbra is gondoskodunk az információk védelméről és arról, hogy adataik biztonságban legyenek a banknál. 

– mondta el Peter Bosek, az Erste Csoport kockázatkezelési igazgatója.

Lépést tart az Erste a PSD2-vel

A PSD2 és a hozzá kapcsolódó szabályozástechnikai sztenderd hatálya alatt az Erste Csoport összes banki leányvállalata (a szerbiai leánybankot kivéve, mivel Szerbia nem EU-tagállam) közvetlen hozzáférést kell biztosítson szabályozottan működő, engedélyezett, regisztrált nem hagyományos pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó TPP-k számára.

  • Idetartozik a banki ügyfelek bankszámla-információihoz való hozzáférés és a pénzforgalmi szolgáltatás kezdeményezése is (természetesen az ügyfél kifejezett hozzájárulása esetén)
  • Az közvetlen hozzáférést kell biztosítson elindításával, az API-kínálat kiterjesztésével az Erste Csoport határozott lépést tett a PSD2 irányelveknek való megfelelés felé.

Fokozott várakozásokkal tekintünk a PSD2 – elsősorban az ügyfelek számára biztosította – új lehetőségeire, ugyanakkor elkötelezettek vagyunk abban, hogy az ügyféladatok csak az ügyfél kifejezett engedélyével és hozzájárulásával oszthatók meg. Az Erste Fejlesztői Portál központi szerepet játszik abban, hogy ezeket a célokat elérjük, mivel különféle megoldások létrehozását teszi lehetővé TPP-k számára, így közösen formálhatjuk régiónkban a banki szolgáltatások arculatát.

– jelentette ki Milos Toman, az Erste Csoport Vállalatok és Piacok divíziója Csoportszintű Termék- és Üzletkezelési vezetője.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!