Jelenleg is készül az önálló kormánystratégia a „kifektetés” támogatására. Ez a magyar kormányzat törekvése a hazai tőke külföldön történő befektetésére a profit hazautalásával. Ami a kelet-európai piacokat illeti, leginkább az orosz importőrök, magyar exportőrök és befektetők, valamint a Magyarországban fantáziát látó külföldi üzletemberek a jövő üzleti kapcsolatainak építői. A jó kapcsolati tőkével, orosz és hazai piaci ismerettel rendelkező hitelezők pedig most lépéselőnyben vannak.

Kifektetés

Az elmúlt időszakban több alkalommal is napirendre került a „kifektetés”, vagyis

A magyar vállalatok külföldi, profitorientált piacra lépése, termelő tőke-kihelyezése, kifejezetten a nyereség hazaszállításának céljával.

A Sberbank tapasztalatai szerint a hazai cégek külföldi, különösen az orosz piaci befektetéseiben rejtőzik bőven potenciál: 

  • A gyakorlat szerint általában a célországban alapított leányvállalatok esetében jöhet szóba hasonló befektetés-támogatás.
  • A fordított irányú, vagyis a hazai piacra lépő orosz cégek esetében Simon Csaba, a Sberbank kereskedelem-finanszírozási szakértője szerint nagy az érdeklődés, különösen a nagyvállalatok oldaláról. A pénzintézet szakemberének tapasztalata szerint gyakori, hogy a nemzetközi szintre lépő vállalatok a közép-európai terjeszkedés során az odahaza jól bevált bankot, az ismerős márkanevet keresik.
  • Korábban írtuk: Mekkora lehet a 2019-es gazdasági növekedés?

Konferenciákon építik a kapcsolatot

Több magyarországi konferenciát is rendeztek az elmúlt hetekben, amelynek az orosz és a fehéroroszországi befektetési, gazdasági együttműködési lehetőség volt a témája.

A Kelet-Európa Üzleti Klub szervezte eseményen a kamarák és a kormányzat egyaránt képviseltette magát, a hazai és külföldi régiók, valamint üzletemberek térképezték fel a kölcsönös befektetési, üzleti megoldásokat.

  • Oroszországból leginkább energiahordozókat, nyersanyagokat, energetikai és járműipari gépeket importálnak a hazai cégek, esetükben az importfinanszírozás jelent lehetőséget a hitelintézeteknek.
  • Ami az exportot illeti, Magyarország – többek között – mezőgazdasági gépeket, berendezéseket, vetőmagot szállít a keleti országba, ezen a téren a bankoknak a vevőfinanszírozás és a követelésfinanszírozás tartoznak a hitelezői eszköztárába.

Emellett, amennyiben ez szükséges, az exportőr bankja (előleg-visszafizetési és teljesítési) bankgaranciák nyújtásával segítheti az exportügylet létrejöttét. A cél mindkét esetben ugyanaz: megteremteni a bizalmat az egymást kezdetben csak távolról ismerő üzletfelek között és biztosítani az üzletmenet folyamatos finanszírozását, ami végső soron megtermeli a nyereséget mindkét oldalon.

Nyitókép: Pixabay.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!