Idén eddig egy bank ment csődbe az Egyesült Államokban, miután tavaly egy sem. Az amerikai állami betétbiztosítási alap (FDIC) honlapján az szerepel, hogy idén eddig egy banknak, a Texas állambeli The Enloe State Banknak kellett lehúznia a rolót.

A tavalyi  jó év volt

Az Egyesült Államokban tavaly egyetlen bank sem ment tönkre, két éve a számuk nyolc volt és ezzel a 2007 óta bezárt pénzintézetek száma csaknem ötszázra nőtt. Az Egyesült Államokban 2016-ban öt, 2015-ben nyolc, 2014-ben még tizennyolc, egy évvel korábban pedig huszonnégy banknak kellett végleg bezárnia.

A csődhullám kilenc éve tetőzött, a bezárt bankok száma 2010-ben 157-re nőtt az egy évvel korábbi 140-ről.

Megszilárdult a bankok helyzete a válság óta

Annak a hatására, hogy jól teljesítenek az amerikai bankok, a helyzetük megszilárdult a pénzügyi válság óta, idén FDIC költségvetését tavalyhoz képest a tervek szerint 2,3 százalékkal, 2,04 milliárd dollárra kurtítják, az alkalmazottak létszámát pedig 3 százalékkal, 5901-re csökkentik. Ez a létszám 49 százalékkal alacsonyabb a 2011. évinél, amikor a legtöbben dolgoztak az FDIC-nél.

Az amerikai bankszektor nyeresége az idei első negyedévben 60,7 milliárd dollár volt, 8,7 százalékkal, 4,9 milliárd dollárral nagyobb az egy évvel korábbinál.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!