A kedvező a makrogazdasági helyzet indokolja elsősorban, hogy rekordot dönt a vállalati hitelezés ma Magyarországon. Egyes szektorokban – így a feldolgozó-, építőiparban vagy a kereskedelemben – nagyobb kockázatot futnak a hitelnyújtók, ugyanakkor bizonyos cégeknek még a devizában való eladósodás is csak minimális rizikót hordoz.

Húznak az exportpiacok, élénkül a belföldi kereslet, ráadásul rekord alacsonyak a banki kamatok, ezért aztán amelyik vállalat hosszú távra tervez, annak érdemes most bezsákolnia a kedvező forrásokból.

– mondta el az Inforádiónak adott interjújában Szabó Péter.

A Sberbank KKV-területvezetője hozzátette, a következő évek pozitív várakozásait árazzák be a vállalkozások, amikor több évre elköteleződnek hitellel. Az eredmény mindenesetre magáért beszél: a jegybank friss számai szerint 7600 milliárd forintot is meghaladja a hitelállomány, az érték 15%-kal magasabb a tavalyinál.

Pénzt vagy időt ad a bank

Noha a rekord hitelállományból a feldolgozóipar, a mezőgazdaság és a kereskedelmi szektor kölcsönei teszik ki a legnagyobb részt, problémás hitelek minden szektorban előfordulnak.

Szabó Péter szerint a legfontosabb, hogy időben, lehetőleg valamilyen elgondolással a fejében jelezze az adós, ha problémákat észlel, mert ekkor még több lehetőség is adódik a helyzet rendezésére. Időt vagy pénzt tud adni a bank:

akár a hitel átütemezésével, halasztott fizetéssel, akár átmenetileg pótlólagos források biztosításával.

Ami az euróhitelezést illeti, Szabó Péter szerint ma Magyarországon szinte kivétel nélkül csak az a cég kaphat devizahitelt, akinek árbevétele is keletkezik devizában. Számukra gyakorlatilag árfolyamkockázat-mentes a devizakölcsön felvétel.

A Sberbank szakértője szerint a következő lökést az tudná adni a finanszírozási piacnak, ha a jelenleg külső finanszírozással nem élő KKV-állományt is sikerülne aktivizálni.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!