Ismét egy rendkívül különleges főleg gyűjtőknek szánt sorozatot mutatott be a brit presztizs-autógyártó. A Rolls-Royce Wraith Eagle VIII. az idei Concorso d’Eleganza Villa d’Este-n debütált a nagyközönség előtt. A kézzel készített egyedi modell-sorozatból mindössze 50 darabot terveznek gyártani, emléket állítva ezzel egy 100 évvel ezelőtti izgalmas vállalkozásnak: John Alcock és Arthur Brown transzatlanti repülésének, amit egy legendás bombázóból átalakított – természetesen – Rolls-Royce motoros repülővel hajtottak végre.

Egy heroikus vállalkozás emlékére…

Sir Henry Royce korának két meghatározó alakja John Alcock kaptány és Arthur Brown főhadnagy 1919 júniusában izgalmas feladatra vállalkoztak. Egy első világháborús Vickers Vimy bombázóból átlakított gépen készületk átszelni az Atlanti-óceánt. A kétfedelű monstrum két 20.3 literes Rolls-Royce Eagle VIII. típusú motor hajtotta – innen az utalás a most bemutatott egyedi Wraith-sorozat nevére.

Rolls-Royce Eagle VIII | Fotó: Rolls-Royce.

100 éves a Rolls-Royce

A legendás brit autógyár egyébként idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, ennek apropóján a történelem jeles személyiségire emlékezik. A Rolls-Royce Wraith Eagle VIII egy igazán különleges kéttónusú festést kapott; a kéféle szürkét a kocsi oldalán réz színű vonal választja el egymástól. A limitált szériás ékszer éjfekete hűtőrácsal és ugyancsak sötét színű felnikkel érkezik.
 
Rolls-Royce Eagle VIII | Fotó: Rolls-Royce.Éjszakai repülési élmény az utastérben

A díszberakás modern interpretációja  mindannak, amit a két pilóta az éjszakai repülés során odafentről láthatott, mikor a hosszú repülőút során végre szétoszlottak a felhők. Ilyenkor feltűntek az éjszakai fényben pompázó partszakaszok és a nagyobb városok. A füstölt eukaliptusz fa díszbetétek arany és réz intarziával készültek, hogy még jobban visszaadják a különleges látványt, amit egy éjszakai repülés során odafentről akár mi is láthatunk. 

Rolls-Royce Eagle VIII | Fotó: Rolls-Royce.

Csillagos ég a fejünk felett

Az autó tetőkárpitja ugyancsak az éjszakai repülés jegyében készült aprólékos munkával. Aki ismeri a Rolls Royce extráit, az tudja, hogy minden modell kérhető a csillagos eget imitáló kivitelben: a tetőkárpit mögé elhelyezett változtatható fényerejű apró LED-ek a csillagfényes égboltra, valamint a csillagok állására emlékeztetnek.

Rolls-Royce Eagle VIII | Fotó: Rolls-Royce.

Díszvarrás a V12-es repülőmotor emlékére 

A kardánalagút két oldalán található prémium minőségű bőrkárpitra csillogó rézszínű varrás került. A gyár ezzel ugyancsak a V12-es motorral szerelt Vickers Vimy bombázóra igyekszik utalni. – Erre magunktól azért nem jöttünk volna rá.

Rolls-Royce Eagle VIII | Fotó: Rolls-Royce.Churchill idézet réztáblán és a jégkék óra éjszakai varázsa

Ami a belső teret illeti, a vezetőoldali ajtón egy kis réztáblán Churchill idézetet találunk, amin a pilóták erőfeszítéseit méltatja. A hi-fi rendszer hangszórói sárgarézbevonatot kaptak, a középkonzolon található óra pedig jeges hatást imitál: sötétben ragyogó halványzöld fényben pompázik. A Wraith – ezúttal is – a legcsodálatosabb bőrbevonatot kapta, a gyár varrodájában a legapróbb részeltekre is odafigyeltek.

Rolls-Royce Eagle VIII | Fotó: Rolls-Royce.

Meghajtás: Az erő mindig elegendő

A Rolls-Royce Wraith Eagle VIII a jól bevált 6.6 literes V12-es motort kapta, amely 624 lóerős – a fogyasztás pedig, ahogy azt a tulajdonosok körében mondani szokták: “szóra sem érdemes”.

Rolls-Royce Eagle VIII | Fotó: Rolls-Royce.
 

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!