A „The Group of 20+1″ újságíró-szervezet Jean Pierre Mustiert, az UniCredit S.p.A vezérigazgatóját választotta a 2018-as év európai bankárának. Ezt a díjat 1994 óta minden évben átadják. A Frankfurt am Main-i székhelyű „The Group of 20+1″ vezető nemzetközi gazdasági és pénzügyi újságírókat tömörítő szervezet.

Sikerre vitte az UniCredit Bankot

Amióta 2016. július közepén átvette az UniCredit Csoport vezetését, Jean Pierre Mustier (58) lenyűgöző munkát végzett: a csoport Transform 2019 stratégiai tervével, amely egy organikus feltételeken alapuló, átfogó átalakítást célzó kezdeményezés, sikerre vitte a bankot.

  • A közel 13 milliárd eurónyi eszköz leírását, a 17,7 milliárd eurónyi nemteljesítő kitettség eladását, a mintegy 7 milliárd euró értékű eszközértékesítést és az – Európa egyik legnagyobb részvénykibocsátása keretében végrehajtott – 13 milliárd euró tőkeemelést követően a bank működését jelenleg stabil tőkemutató, egészséges mérleg, valamint ismétlődően pozitív eredmények jellemzik.
  • A 2018-as pénzügyi évben a bank korrigált nettó profitja 3,9 milliárd euró volt, ami 7,7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A fegyelmezett átalakítási tervnek, a Transform 2019-nek, a 13 milliárd eurós részvénykibocsátásnak, a nem stratégiai eszközök értékesítésének és az alaptevékenységek középpontba állításának köszönhetően a csoport – amely egyik fő piacán három hullámban jelentkező recessziót élt át – ismét a vezető páneurópai kereskedelmi bankok közé tartozik.

– közölte a Bank.

Mindez azért is figyelemre méltó, mert a kihívásokkal teli európai geopolitikai és makrogazdasági környezet különleges feladatok elé állítja a pénzügyi szektort.

Jól haladnak a terveikkel

A hároméves Transform 2019 átalakítási tervben megfogalmazott célok teljesítése a tervezettnél gyorsabban halad, és e célokat meg is erősítették februárban, a csoport 2018-as pénzügyi évben elért eredmények bejelentésekor.

  • A bank három év alatt 14 000 fővel csökkentette munkatársai létszámát, és több mint 800 fiókot zárt be.
  • Az összköltség 5,6 százalékkal 10,7 milliárd euróra csökkent 2018-ban.
  • Mustier határozottan folytatta a rossz hitelek állományának csökkentését – több mint 36 milliárd euró értékű csökkenést elérve 2018 végére –, miközben állást foglalt az UniCredit nem központi portfóliójának teljes megszüntetéséről 2021-ig.

Jean Pierre Mustier fegyelmezetten és határozott elvek alapján irányítja a csoportot

Korábban a Vállalati és befektetési banki divízió vezetője volt 2014-es távozásáig. 2016 júliusában tért vissza vezérigazgatóként. Azóta modernizálta a bank irányítási rendszerét és a menedzsment szerkezetét. Pierre Mustier elkötelezett európai, akit a közelmúltban kineveztek az Európai Bankföderáció elnökének. Meggyőződése, hogy a páneurópai bankoknak támogatniuk kell az európai gazdaságot és különösen a kkv-kat.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!