A dübörgő üzleti és lakossági költés, a dinamikusan bővülő piaci szolgáltatási szektor, illetve a kiemelkedő ipari beruházások állhatnak az elemzői várakozásokat meghaladó mértékű első negyedéves GDP-növekedés mögött. A mostani adattal elérhettük az idei csúcsot, a Sberbank szakértője gyengébb következő negyedéveket vár. 

A várt lassulás potenciális okai jól azonosíthatók

a mezőgazdasági termelés kockázatai, a nemzetközi környezet bizonytalansága valamint a tavalyi magas kiindulási bázis. Fél szemmel pedig az autóiparra is érdemes figyelni.

A kiemelkedő ipari, azon belül pedig építőipari teljesítmény, továbbá az erőteljesen költekező hazai szereplőknek, köszönhető az első negyedéves GDP-pozitívum. Az 5,2%-os bruttó hazai növekedési rátával az uniós országokat tekintve is az élmezőnyben szerepel Magyarország.

– értékeli az adatokat Horváth István, a hazai Sberbank treasury vezetője.

Csúcson lehet az idei teljesítmény

A szakértő éves szinten jelenleg 3,8 százalékos GDP-bővülést vár, a számot persze a május végén ismertetendő részletes GDP adatok alapján még felülvizsgálat alá kell majd venni. Horváth István szerint

  • A magyar teljesítmény elérhette az idei csúcsot, a következő negyedévekben – főleg a második félévben – alacsonyabb számokra számíthatunk, ami lejjebb húzhatja majd az éves átlagot. Emögött hazai és külföldi okok egyaránt megtalálhatók.
  • Ami a nemzetközi hatást illeti, leginkább az amerikai-kínai gazdasági csörtének a világgazdaságot lassító hatása tehet keresztbe.
  • Hazai fronton az időjárási viszontagságok miatt idén vélhetően alulteljesítő mezőgazdaság, valamint a tavalyi magaskiindulási adatok – vetítenek előre a mostaninál alacsonyabb növekedést 2019 egészére nézve.

Figyeljünk az autóiparra és az elektronikai termékek piacára

Horváth István szerint a következő hónapokban az autóiparra és például az elektronikai termékek piacára érdemes elsősorban figyelni, mert a tapasztalatok alapján ezek jó indikátorai lehetnek a jövőbeli gazdasági folyamatoknak. A legutóbbi válságot megelőzően, 2008 folyamán is ezeken a területeken jelzett a vészcsengő, így valóban intő jel lehet hazai és világszinten, ha stagnálnak, vagy visszaesnek az autóipar értékesítési és/vagy beruházási számai, teszi hozzá a Sberbank szakértője.

Foto: Pexels.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!