Nemcsak a lakáshitelesek, az építőipari vállalkozások is megjelentek kölcsönért a bankoknál. A hitelintézetek óvatosak, mert bár csúcsra jár az építőipari kivitelezés, néhány kiszámíthatatlan tényező miatt kockázatos a hitelezés. Másért jönnek a generálkivitelezők és az alvállalkozók, de a banki szakértő szerint a bankhiteles cégekben a lakásvásárlók is jobban megbízhatnak.

Megváltozott az éptőipari hiteligények karaktere

Felborult a korábban megszokott ciklikusság, ami az építőipari vállalkozások hitelfelvételét jellemezte, pedig még csak az idei építkezési szezon első harmadán vagyunk túl.

  • Régebben egyértelműen beazonosítható volt az időpont, amikor a kivitelezők a bankokhoz fordultak, jellemzően amint az időjárás lehetővé tette az építkezések megindítását és megjelent az otthonra vágyók tömege a piacon, nagyjából tavasz közepén.
  • Ez változott meg most, a dinamika megszüntette a ciklikusságot – mondja Korsósné Maku Márta, a Sberbank termékfejlesztési vezetője, aki szerint – a minőségi munkaerő, a kapacitások tervezése és a technológia, a berendezések beszerzése olyan forrásigényessé vált, ami folyamatos beszerzési és hitelfelvételi kényszerbe hajtja az építőipari cégeket.

Jól alátámasztja ezt, hogy a szektornak a gazdasági teljesítményhez való hozzájárulása a válság alatti 2%-ról mára 5%-ra nőtt, és egyelőre nem is látni az aranykor végét.

Banki kockázattá vált az építőipari hitelezés

Márpedig a bankok számára hordoz bizonyos mértékű kockázatot a vállalkozások hitelezése a hitelintézet szakértője szerint.

Az óvatosságot azzal indokolja Maku Márta, hogy miközben a bankok hosszú távra hiteleznének, egyelőre csak legfeljebb középtávig, 4-5 évig látszanak tisztán a folyamatok.

Megoszlik a szakértők véleménye, hogy a fellendülés jövő évig, vagy egészen 2023-ig kitart-e, ráadásul az építőipar jövője erősen függ az uniós támogatásoktól, a kamatdöntésektől és a kormányzati programoktól.

Kiszámíthatatlan például, a potenciálisan magas megrendelésállományt mennyivel löki még meg a babaváró hitel vagy a használt lakásos CSOK-osok piacra zúdulása.

Nem beszélve arról, hogy az irodaépítési láz, vagy a nagy infrastrukturális beruházások, mint a vasútépítés mekkora kapacitást köt le az amúgy is szűkös piacon.

Eltérő igényekkel érkeznek a bankhoz a vállalkozások

Leginkább méretük szerint lehet őket kategorizálni a Sberbank szakértőjének tapasztalata szerint. Míg a nagy, tőkeerős építőipari vállalatok garanciáért fordulnak hozzájuk, vagy importbeszerzéseik kiszámítható árú finanszírozását szeretnék biztonságban tudni, addig az alvállalkozói láncban jobbára lejjebb lévő kkv-k a likviditásbérfizetés, tőke, forgóeszköz-beszerzés – fenntartása miatt érkeznek hitelért.

Mindazonáltal vásárlóként, építtetőként nem kell tartani a hitelezett vállalkozásoktól, Korsósné Maku Márta elmondása alapján a hitelintézetek komoly vizsgálatnak vetik alá az érintett cégeket és a megbízható, felderíthető múltú, eredményesen működő vállalkozásokat finanszírozzák leginkább. Így a banki háttér a lakásvásárlóknak is inkább a hitelesség pecsétje kell legyen, mint elijesztő tényező.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!