Miközben a hazai kisvállalkozások összességében fejlődnek, árbevételük meghatározó részét továbbra is közterhekre fordítják – derül ki a CIB Bank adataiból. Már van arra digitális megoldás, hogy ezeket a jelentős számú befizetéseket teljesen díjmentesen tegyék meg.

Egy 400 ezer forint alatti forgalmú magyar mikrovállalkozás átlagosan minden negyedik forintját közterhekre fordítja. Piaci adatok alapján a közterhek aránya a cégek méretével fordítottan arányos: 4 millió forintos pénzforgalom fölött már csak minden tizedik forintból válik adóforint.

A CIB Bank kisvállalkozói Partner számlacsomagjai között számos olyan található, amelyek segítségével a kisvállalkozások az első tizenöt hónapban 0 forintos havi díj fejében teljesen ingyen teljesíthetik utalásaikat az adóhivatal felé – korlátlan számban és korlátlan összegben utalhatják a különböző közterheket a magyar államnak.

A CIB Bank adatai szerint a legkisebb vállalkozások pénzforgalma 2018 folyamán minden negyedévben nőtt, ebből pedig a kisebb cégek üzletmenetének fejlődésére is lehet következtetni. Az összesített adatok szerint a CIB kisvállalati ügyfeleinek teljes pénzforgalma 2018 első negyedévében 629 milliárd forintot is meghaladta, míg az év negyedik negyedévére a pénzforgalom 813 milliárd forintra nőtt a legkisebb cégeket tömörítő vállalkozói körben.

Nemcsak a pénzforgalom nő dinamikusan, de a digitális csatornák használata is. Havi 400 ezer forint árbevételig a céges utalások 91 százaléka már elektronikus, és csak 9 százaléka hagyományos, offline. A 400 ezer – 4 millió forint közötti forgalmat bonyolító vállalkozásoknál már 96 százalék az elektronikus utalások aránya, míg 4 millió forint forgalom fölött már csak 3 százalék az offline tranzakciók aránya.

Kisvállalkozó ügyfeleink számára az utalások egyik legfontosabb címzettje a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Számukra különös értéket jelentenek azok a konstrukcióink, amelyek ingyenes elektronikus utalást tesznek lehetővé az adószámlák felé. A kisvállalkozások ugyanis digitalizálódnak: még a legkisebb cégek között is 10 utalásból 9 elektronikus, ilyen tranzakciókkal tesznek eleget az adófizetési kötelezettségüknek.

– tette hozzá Fetter István, a CIB Kisvállalati Divízió vezetője.

A vállalkozások körében terjed a mobil platformok használata is. A kisvállalati ügyfelek 87 százaléka használ valamilyen E-csatornát, hetven százalékuk pedig legalább egyszer már bejelentkezett a mobil applikációra is – egészítette ki az adatokat Fetter István.

Nyitókép: CIB Bank.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!