Habár sok vevő a megvásárolni kívánt ingatlan bizonyos paramétereit illetően gyakran bizonytalan, azt azért általában el tudják dönteni a vásárlás előtt, hogy lakást vagy családi házat szeretnének. Az ingatlanpiaci helyzet azonban megváltozott: a házak a lakásokhoz képest egyre olcsóbbak, ami új szempontot hoz a mérlegelésbe.

1Lakás vagy családi ház?

Alapvetően élethelyzet kérdése, hogy valaki családi házat vagy lakást szeretne vásárolni. Hiszen a két eltérő kategóriába tartozó ingatlan alapvető paraméterei jelentősen eltérnek. Ilyen például az elhelyezkedés, vagy a méret és a szobaszám.

Tipikus helyzet, amikor a család gyarapodása, kisgyermekekkel való bővülése családi ház vásárlásának irányába tereli a vevőket.

– jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője.

De persze nagyon sok esetben közrejátszik az is, hogy az emberek egy része ki akar szabadulni a városból:

  • menekül a zajtól, a forgalomtól, a szmogtól. Inkább a zöldebb, “vidékiesebb” környezetet választja, vállalva a családi ház fenntartásával és megközelítésével járó többletterheket és teendőket. A méreten és szobaszámon túl tehát a zöld környezet, a csend, a jobb levegő és életminőség az, ami hívószóként működik a családi házat vásárlók esetében. Ugyanakkor sokak számára az önállóság is fontos tényező, amikor a lakóközösség nem korlátozza vagy épp befolyásolja mindennapi életünket – tette hozzá a szakértő.
  • Ezzel szemben egy társasházi lakás esetében jóval kisebb ez az önállóság, és a szomszédok is erős korlátozó tényezőt jelentenek a hétköznapok során. Miközben persze előnye az, hogy bár folyamatosan fizetni kell a közös költséget, alapvetően egyszerűbb lehet a közlekedés, olcsóbb a fenntartás és a rezsi is mérsékeltebb a kisebb méret miatt.

Ugyanakkor a döntésnél mindig felmerül az ár kérdése is, mely a legalapvetőbb tényező egy ingatlanvásárlás során. Míg korábban az árkülönbség elég egyértelműen meghatározta, hogy lakást vagy családi házat keresünk az ingatlanpiacon – az előbbi javára –, ez ma már komolyabb dilemmát okozhat a lakásvásárlóknak.

Ennek oka egyszerű: mára annyira drágák lettek a lakások, hogy egy belvárosi lakás áráért az agglomerációban házat lehet vásárolni.

– szögezte le Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője.

Ennek az eltérő mértékű áremelkedésnek elsősorban az volt az oka, hogy jóval nagyobb a kereslet a lakások iránt.

– tette hozzá Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Mint szavaiból kiderült, jelenleg a lakások négyzetméterára körülbelül duplája a házakénak.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!