A festményanyag legizgalmasabb és egyben az árverés legdrágább, 24 millió forintról induló tétele Munkácsy Mihály A bogrács című festménye. A szokásos hazai aukciós sztárok, mint például Rippl-Rónai József, Kádár Béla és Scheiber Hugó alkotásai mellett Szinyei-Merse Pál Faun című képének III. számmal jelzett előtanulmánya, valamint Márffy Ödön Hajó a csatornán című munkája is várhatóan felkelti a műgyűjtők érdeklődését.  

Kiemelkedő mesterek korai alkotásai

A festményanyag legizgalmasabb tételeinek egyik közös jellemzője, hogy azok néhány kiemelkedő mester olyan korai alkotásai, amelyek életművük egy-egy fontos kiindulópontjának tekinthetők. Ebbe a körbe tartozik az aukció sztártétele, Munkácsy Mihály A bogrács című, 1864-ben született festménye, amely a hazai Munkácsy kiállítások állandó szereplője.

Ennek elsősorban az az oka, hogy ez egyike Munkácsy legkorábbi műveinek, ugyanis a művész mindössze húszéves volt, amikor megfestette. A kép mozgalmas kompozíciója magán hordozza mestere, Ligeti Antal technikai tudását és látásmódját, akinél 1863-tól dolgozott a festő.  

Munkácsy Mihály - A bogrács (1864) | Fotó: BÁV.
Munkácsy Mihály – A bogrács (1864) | Fotó: BÁV.

Egy izgalmas Szinyei darab is kalapács alá kerül

Szinyei Merse Pál Faun III című1868-ra datált, és 22 millió forintról induló kisméretű festménye szintén fontos dokumentuma a művész pályakezdésének. A Faun életművön belüli jelentőségét nemcsak Arnold Böcklin misztikus természetfelfogásának Szinyeire gyakorolt hatása adja, hanem a mitológiai figurák körüli természet eleven és vibráló megfestése is. A kép más szempontból is érdekes:

Ez ugyanis Szinyei első nyilvánosan bemutatott alkotásának – a ma a Magyar Nemzeti Galériában őrzött Faun és Nimfa című olajképének – az eredeti képtől lényegében csak méretében eltérő előképe.

– magyarázta Fertőszögi Péter, a BÁV Zrt. művészeti igazgatója.

Fertőszögi Péter, a BÁV Zrt. művészeti igazgatója | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – Bankár Magazin.

Márffy Ödön egyéni sítlusának kezdete

Ugyancsak a fontos korai művek sorába tartozik Márffy Ödön 1906-ra datált Hajó a csatornán (Lac d’amour) című képe, amely a művész úgynevezett pre-fauves korszakának kiemelkedő darabja.

A festő 1903 és 1906 között Bruges-ben töltötte a nyári szünetei egy részét, ami fontos állomás volt számára egyéni stílusának alakulásában. Itteni tartózkodása a kísérletezésről, orientálódásról szólt, ezért ekkor festett képeit érdekes kettősség jellemzi. A most árverésre kerülő, 5,5 millió forintról induló festmény ennek a kísérleti korszaknak egyik jellegzetes példája.
Zichy Mihály képe a Monarchia idejéből

Várhatóan sokakat vonz majd Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című 1886-os alkotása is, amely az “Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben” című sorozathoz készült illusztráció.

A műhöz Zichy szentpétervári műtermében tíz önálló képet és egy címlapot festett, amelyek közül ma már csak négy, köztük ez a darab maradt fent eredetiben.

A hazai aukciókon nagyon ritkán találkozhatunk Zichy Mihály hasonló kvalitású, expresszív műveivel, így a 16 millió forintról induló tétel bármelyik köz-, illetve magángyűjtemény ékköve lehet a jövőben.

Fertőszögi Péter, a BÁV Zrt. művészeti igazgatója. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – Bankár Magazin.

Mindezek mellett olyan további hazai aukciós sztárok alkotásaira is licitálhatunk, mint Szobotka Imre, Patkó Károly, Rippl-Rónai József, Kádár Béla, Scheiber Hugó, Gyarmathy Tihamér, Czene Béla, El Kazovszkij, Nádler István, Bukta Imre, Bolmányi Ferenc és Hencze Tamás.

Zsolnay ritkaság a műtárgyak között

A műtárgyak kedvelői több Zsolnay különlegességért, így például Zsolnay Júlia alkotásaiért és egy kígyókkal és virágokkal díszített, nagyméretű virágtartóért is harcba szállhatnak.

Ez utóbbi, 8 millió forintról induló ritkaság eredetije az 1907-es pécsi országos kiállítás és vásáron a Sikorski Tádé által tervezett Zsolnay csarnok bejáratát díszítette. Az impozáns darab eozinmázas, belső térbe készült változata később megrendelhető volt a Zsolnay-gyártól. A francia rokokó és a szecesszió motívumait ötvöző, virtuóz kivitelezésű műtárgyból jelenlegi ismereteink szerint a most árverésre kerülő darab az egyetlen fennmaradt példány.

Zsolnay különlegesség. | Fotó: BÁV.
Zsolnay különlegesség. | Fotó: BÁV.Presztizs márkák a kalapács alatt

A május 15-ei ékszer- és ezüst műtárgy napon Gundel Takács Gábor kalapácsa alá kerülő kollekcióban a szakértők a klasszikus antik ékszerek mellett olyan nagy márkák jól variálható darabjait sorakoztatták fel, mint a Cartier, a Baraka, a Bulgari vagy a Roberto Coin. Az anyagban ezúttal is helyet kaptak a különlegességek:

Habár Magyarországon kevésbé ismert, külföldön, különösen a Távol-Keleten folyamatosan árverési rekordokat döntenek a gyémántnál is magasabbra értékelt jádeköves ékszerek.

 
Zakariás Fruzsina, a BÁV vezérigazgatója | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – Bankár Magazin.
  • A BÁV ékszerárveréseinek történetében most először egy egyedülálló, 70 nagyméretű jádekövet és 10 karátnyi briliánst tartalmazó platina ékszerkollekció kerül aukcióra, amely 2,2 millió forintos kikiáltási árával a várakozások szerint komoly nemzetközi érdeklődésre is számot tart majd.
  • Szintén jelentős licitharc várható a 11 karátnyi briliánssal, 8 karátnyi smaragddal, 10 karátnyi rubinnal és további ametisztekkel ékített, tenyérnyi nagyságú virágcsokor melltű esetében, amelynek porzói ún. rezgőtűvel készültek. A lenyűgöző ékszer 4,5 millió forinttól várja a vásárlókat.
  • Természetesen ez alkalommal sem hiányoznak a nagyértékű brilles befektetési ékszerek, amelyek között az általában eljegyzési gyűrűnek vásárolt szolitergyűrűk, valamint a népszerű buton fülbevalók mellett egy 3 millió forintos kikiáltási árról induló, nagyméretű brillekkel ékített nyakék is megtalálható.

Ezüst műtárgyak

A 74. aukció az ezüst műtárgyakkal zárul, amelyek között olyan ritkaságokból válogathatunk, mint egy 18. századi aradi szőlőfürt serleg, az Esterházy család nemesi címerével ékített bécsi empire boroskanna, egy nagyméretű magyar art deco doboz vagy egy neoreneszánsz asztali szökőkút. Az aukció utolsó tétele a 19. század legjelentősebb magyar ötvösének, Szentpéteri Józsefnek az unikális biedermeier tintatartója lesz. A Bugáti Pál orvosprofesszornak készített, kivételes mestermű kiemelt darabja lehet bármelyik gyűjteménynek.

Zakariás Fruzsina, a BÁV vezérigazgatója mindenkit szeretettel vár a BÁV 74. aukciójára. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – Bankár Magazin.

Nem mindennapi esemény, a MOM Kultban

Az aukció kiállítását május 4. és 12. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.). Az árverésre május 14-én és 15-én, 18.00 órakor kerül sor a MOM Kulturális Központban.

További információk és katalógus: www.bav.hu/aukcio

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!