A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény 79. § előírja a pénzügyi intézmények számára, hogy 2019. június 26-ig valamennyi ügyfelük vonatkozásában végezzék el a kötelező adategyeztetést.

Az adategyeztetés során a pénzintézeteknek meg kell győződniük az ügyfél adatainak valóságtartalmáról és hatályosságáról, továbbá a magánszemély ügyfeleknek nyilatkozniuk kell arról, hogy közszereplőnek minősülnek-e, illetve a jogi személy ügyfeleknek (vállalatok és egyéb szervezetek) nyilatkozatot kell tenniük a szervezet tényleges tulajdonosáról és a tényleges tulajdonos közszereplői státuszáról.

Az adategyeztetés sikertelensége esetén – a törvény értelmében – az MKB Banknak átmenetileg, az adategyeztetés megvalósulásáig, zárolnia kell az ügyfél számláját.

Az adategyeztetés a bank és az ügyfél közös érdeke, amelyhez ügyfelek aktív közreműködése szükséges. Ennek érdekében kérik, hogy az ügyfelek mielőbb keressék fel bármely MKB bankfiókot vagy nyilatkozatukat küldjék meg a bank részére.

A nyilatkozatok megküldhetők postai úton a 1056 Budapest, Váci utca 38., vagy a Postafiók H-1821 Budapest címre, vagy e-mailben, az ügyfelek által a bankhoz korábban bejelentett e-mail címről az ugyfelatvilagitas@mkb.hu címre.

Az MKB-s ügyfelek a kötelező adategyeztetéshez szükséges nyilatkozatokat letölthető formátumban, valamint a leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokat a https://www.mkb.hu/adategyeztetes oldalon találják.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!