Folytatva a 2016-os és 2017-es évek folyamatosan javuló, eredményes működését az MKB Pénzügyi Csoport a tavalyi évben is jelentős sikereket ért el. A Csoport 2018-as eredménye meghaladta a 25 milliárd forintot. Az elmúlt három évben a Csoport 54 milliárd forint profitot termelt, 50%-kal emelte saját tőkéjét. Az MKB Bank hatékonyan működő, egészséges szerkezetű pénzintézetként léphet tőzsdére idén. A 2018-as év kiemelt eseménye a bank teljes körű digitális átállásának megvalósítása volt.

A bruttó eredmény a terveket meghaladóan teljesült

Kockázattudatos működésének köszönhetően – több mint 30%-kal meghaladva 2017-es teljesítményét – az MKB Csoport 2018-ban 25,1 milliárd forintra növelte adózott eredményét.

A tartósan kiegyensúlyozott, profitábilis működés tovább erősíti a Csoport tőkehelyzetét. A 2018-as év 17, 9%-os tőkemegfelelési mutatója biztonságos alapot és puffert biztosít a tőkemegfelelési elvárás teljesítéséhez.

A kedvező gazdasági környezet, a sokéves rekordméretű GDP-növekedés és az erősödő hitelfelvételi kedv egyaránt segítette, hogy a Csoport mérlegfőösszegének csökkenése (-187 milliárd forint yoy, 1.858 milliárd forint) ellenére a bruttó eredmény a terveket meghaladó mértékben teljesült (76,5 milliárd forint).

Aki lemarad az kimarad, az MKB jelentős összeget fordított a digitális átállásra

A magyar bankrendszerben egyedülálló és nemzetközi szinten is kimagasló szakmai elismerést kiváltó digitális átállás és egyéb egyszeri hatások miatt a Csoport bankadó hatásától tisztított működési költsége 50,6 milliárd forintra nőtt 2018-ban. A tavalyi év végén a mintegy 7 milliárd forint egyedi tétel hatásától tisztított csoport-szintű költség/bevételi ráta (CIR) 55,7% volt.

Portfóliótisztítás

Eszköz oldalon – a 2017-es évhez viszonyítva – a portfóliótisztítási folyamat eredményeként és az EU-vállalásokban meghatározott korlátok (mérlegfőösszeg és RWA/kockázattal súlyozott mérlegfőösszeg) betartása mellett, a nettó ügyfélhitel-állomány – 4,3%-os bővülést felmutatva – 895,2 milliárd forintra emelkedett.

Ennek oka az értékesítési teljesítmény jelentős javulása. Az elmúlt három év során a jelzáloghiteleknél a hitelfolyósítási volumen éves átlagos növekedési üteme 39%-os, a fogyasztási hiteleknél 36%-os volt.

Az üzleti hatékonyság mellett a portfólió-minőség több lépcsőben megvalósuló, tervszerű javítása, az egészségesnek minősíthető portfólió sikeres felépítése is támogatta a 2018-as eredményt. 0,8 milliárd forint összegben hitelkockázati költséget szabadítottunk fel, a nemteljesítő kitettségek aránya 5,8%-ra mérséklődött.

Jól teljesített a lízing csoport és a pénztárak is

Az MKB Pénzügyi Csoport eredményességéhez hozzájárult, hogy fennállásának legsikeresebb évét zárta az MKB-Euroleasing Csoport, a terveknek megfelelően teljesített az MKB Consulting és az MKB-Pannónia Alapkezelő is. Az MKB Bank stratégiai partnerei, az MKB Nyugdíjpénztár és az MKB-Pannónia Egészség és Önsegélyező Pénztár szintén jól teljesítettek. Kimagasló nemzetközi eredményeket, ezáltal regionális vezető szerepet ért el az MKB Fintechlab.

2019-évi tervek

A 2019-es év meghatározó feladata a még fennálló EU-vállalások teljesítése, ezáltal a restrukturálási időszak lezárása, az MKB Bank tőzsdei bevezetése valamint a hosszú távú versenyképesség megalapozására tett eddigi intézkedések folytatása.

A Világgazdaság kérdésére válaszolva Balog Ádám arról beszélt, hogy a 2019-es nyereség a 2017-es 20 és a tavalyi 25 milliárdos szint között mozoghat.

A Nemzeti Bank feladata, hogy folyamatosan elégedetlen legyen a bankrendszerrel, mert ellenkező esetben a bankrendszer ellustul. Bankvezetőként ennek nem mindig örülök, de elfogadom

– mondta az elnök-vezérigazgató.

A digitális átállás mindekit utolér

A digitális átállás jelentőségével kapcsolatban a bankvezgető emlékeztetett, hogy

  • egyrészt az MNB is többször jelezte, hogy a digitális átallás napjaink egyik leglényegesebb kérdése a hazai bankendszerben,
  • másrészt a felgyorsult technológiai fejlődés következtében – például 4G és 5G hálózatok elterjedése miatt – előbb utóbb minden banknál szükség lehet az alaprendszerek cseréjére, mivel egy ponton túl a régi rendszerek már nem lehet tovább fejleszteni. Az MKB-nál éppen ezért döntöttek – az egyébként kimagasló szakmai elismerést is kiváltó – digitális átállás mellett.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!