A Raiffeisen Bank 23 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el 2018-ban – mondta Zolnai György, a bank vezérigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Az előző évben, 2017-ben 28,5 milliárd forint adózott eredményt könyvelt el a pénzintézet, elsősorban a nagyon jelentős céltartalék visszaírás miatt.

Gazdálkodás

A bank működési bevétele az alacsony kamatok ellenére 6 százalékkal 88,6 milliárd forintra nőtt, a nem teljesítő hitelek aránya 6 százalék alatt volt. A Raiffeisen 2018-ban jelentős akvizíciót hajtott végre, az Aegon úgynevezett teljesítő jelzáloghiteles ügyfeleit tavaly októberben vette át a Raiffeisen. Ez a vállalati és intézményi hitelállomány 19 százalékos növekedésével együtt jelentősen hozzájárult a bank állományának bővüléséhez – mondta a vezérigazgató.

A Raiffeisen Bank mérlegfőösszege tavaly 11 százalékkal 2410 milliárd forintra emelkedett. A pénzintézet az előző évi 15 milliárd forinttól elmaradó, de így is jelentős 7,8 milliárd forintos céltartalék-visszaírást hajtott végre 2018-ban.

A vezérigazgató eredményként könyvelte el, hogy a működési költség az elmúlt évben 2 százalékkal, 48,6 milliárd forintra csökkent. A tőkemegtérülés 14 százalék volt.

Hitelezés

A jelzáloghitelek kihelyezése 2,5-szerese volt a 2017-es hitelezésnek, a személyi kölcsönök állománya mintegy 70 százalékkal emelkedett, és a bank 5 százalék feletti piaci részesedésre tett szert ebben a szegmensben – mondta Zolnai György.

A kiemelt lakossági ügyfelek esetében mind a prémium, mind a privát banki területen 10-10 százalékkal sikerült a kezelt vagyont emelni, a privátbanki ügyfelek összesen 529 milliárd forintot tartanak a bankban – mondta Ralf Cymanek, a lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettes.

A teljes ügyfélhitelállomány 19 százalékkal 1149 milliárd forintra bővült, ebből a lakossági kölcsönök összege 293 milliárd forintot tett ki. A vállalati üzletágat nézve a mikrovállalkozásoknak adott hitelek állománya 27 százalékkal nőtt.

Ralf Cymanek kifejtette: a folyósított lakáshitelek több, mint fele már fogyasztóbarát lakáshitel, míg az 5, illetve a 10 évre fixált kamatozású hitelek aránya a negyedik negyedévben már meghaladta a 90 százalékot. A csok-ot igénylők száma folyamatosan nő, kétharmaduk hitelt is igényelt. Az igénylések 86 százaléka használt lakáshoz kapcsolódik, már meglévő gyermek után 75 százalék vette igénybe a támogatást.

Hozzátette, hogy nő az ügyfelek fizetőképessége, a lakáskölcsönök esetében az átlagos hitelösszeg meghaladta a 10 milló, míg a személyi kölcsönöknél az 1,6 millió forintot, egyre többen vesznek a hitelből autót.

Zolnai György jelezte: a nagyvállalati területen komoly mértékben erősödött a projekt– és szindikált hitelezés a bankban, kiugró, egyszeri nagyhitelt jelentett a múlt év végén a Samsungnak folyósított 65 milliárd forintos hitel.

Elmondta: a teljes betétállomány 16 százalékkal, 1771 milliárd forinra emelkedett. A hitel/betét mutató 62-63 százalékos.

Befektetés

A vállalati és pénzügyi intézményi szektor kulcsfontosságú területe a Raiffeisen Banknak – mondta Kementzey Ferenc, a Raiffeisen vállalati és befektetési banki területekért felelős vezérigazgató-helyettese. Kiemelkedő portfólió növekedést, 30 százalékos ért el a bank projektfinanszírozás és szindikálások területén. A nettó kkv hitelállomány növekedés tekintetében a Raiffeisen túlteljesítette az MNB piaci hitel programjában tett vállalásait – fűzte hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!