A Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonában lévő KELER Csoportot választotta az új kazah értéktőzsde, az Astana International Exchange (AIX), hogy tagjai számára úgynevezett post-trade szolgáltatásokat nyújtsanak. A kazah tőzsdei részvények elszámolásával és kiegyenlítésével kapcsolatos szolgáltatások teljes skáláját a KELER Csoport nyújtja a szabályozói jóváhagyásokat követően, várhatón idén ősztől.

Világszínvonalú szolgáltatást nyújt a KELER

Mónus Attila, a KELER vezérigazgatója

Az AIX és tagjai számára a KELER Csoport nyújtja a részvényügyletek elszámolásával és kiegyenlítésével kapcsolatos kereskedés utáni szolgáltatásokat. A szigorú európai szabályozási keretek között működő magyar cégcsoport a nemzetközi tőkepiaci sztenderdeknek megfelelő működésével segíti a megújuló kazah értékpapírpiac globális tőkepiaci integrációját.

Az AIX-nek nyújtott szolgáltatások bevezetése jól illeszkedik a KELER stratégiájába, bizonyítja a társaság elhivatottságát és további termékfejlesztési lehetőséget is jelent. A szabályozói jóváhagyások után a szolgáltatás-nyújtás várhatóan 2019 őszén indul el. 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a kazah tőkepiac résztvevői számára nyújthatunk szolgáltatásokat és ezzel is támogathatjuk az AIX-et vezető regionális szerepének kialakításában. A kelet- és közép európai régió elismert intézményeként szolgáltatásaink segíteni fogják a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő gyakorlat meghonosodását Kazahsztánban, valamint az új pénzügyi központ megerősödését. 

– mondta Mónus Attila a KELER vezérigazgatója a megegyezés kapcsán.

Több állami vállalat privatizációja is várható

A KELER Csoporttal való együttműködés eredményeként a globális tőkepiaci szereplők könnyen és költséghatékonyan érhetik el az asztanai tőzsdét, az AIX-et. Az együttműködés kulcsfontosságú előnyei között szerepelnek a központi elszámolás során megvalósuló, a felek közé központi szerződő félként beálló klíringház által biztosított garanciavállalás és kockázatkezelési elemek.

 A legnagyobb klíringtagokkal és letétkezelőkkel kerülhetünk kapcsolatba, akik számára kiemelt szempont, hogy a kiegyenlítés véglegessége EU tagállamban valósul meg, ugyanakkor a befektetők értékpapírjait továbbra is az AIX központi értéktára tartja nyilván.

– hangsúlyozta Tim Bennett, az AIX vezérigazgatója.

Kazahsztánban a tervek szerint számos állami vállalat privatizációja várható, amelyben az új asztanai tőzsde kiemelt szerepet kap.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!