Az ügyfélbarát lakásbiztosítások jegybank által tervezett bevezetését úgy kellene megvalósítani, hogy az növelje a hazai lakásállomány jelenlegi 70 százalék körüli biztosítottságát, és ne kényszerítse díjversenyre a biztosítókat – mondta Sebestyén László, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) napokban újraválasztott elnöke a szövetség szerdai sajtóbeszélgetésén Budapesten.

Sebestyén Lászlót újraválasztották

A biztosítási alkuszok szövetségének régi-új elnöke jelezte: a lakásbiztosítások piacán van tere a szolgáltatások versenyének, de a biztosítási konstrukciókat személyre szabottan, az ügyfelek számára közérthetően kell kidolgozni.

Fontos feladatként említette Sebestyén László a tagtoborzást. Elmondása szerint:

Egy szakmai szervezet értéke szorosan összefügg azzal, hogy milyen mértékben képes aktív tagokkal és értékes tartalmakkal feltölteni a mindennapokat.

A szakma készül a felügyeleti vizsgálatokra

Sebestyén László kifejtette: ebben az évben a szövetség egyik nagy feladata az lesz, hogy az uniós biztosításközvetítői irányelv (IDD) gyakorlati alkalmazása során felmerült problémákat a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) és a Pénzügyminisztériummal együtt megoldja, emellett az általános európai adatvédelmi rendelet (GDPR) gyakorlati bevezetése, alkalmazása is komoly feladatot jelent.

A szakma számít arra, hogy a felügyelet el fogja kezdeni ellenőrizni a GDPR szabályok betartását, valamint azt is, hogyan sikerült az IDD irányelveket beépíteni a mindennapi munkába.

– mondta az elnök.

Sebestyén László, a FBAMSZ elnöke. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – Biztositomagazin.hu

Egyre drágábbak az ingatlanok, fontos, hogy aktualizáljuk a biztosításunkat

A biztosítóknak is be kell látni, hogy hosszú távon többet nyerhet az a cég, amelyik az ügyfelei megőrzésére törekszik, és így időről-időre felhívja az ügyfelek figyelmét a biztosítások aktualizálására, hiszen az elégedett fogyasztók vélhetően ugyanannál a cégnél költik el a megspórolt összegek egy részét kiegészítő biztosítási szolgáltatásokra.

A szövetség számára fontos az is, hogy az ügyfelek kellő információval rendelkezzenek:

Egy lakásbiztosítás megkötésénél például nem egy 20-30 ezer forintos díjról szóló szerződésről döntenek, hanem egy 20-30 – vagy akár 50 millió – forintos ingatlan hosszú távú biztosításáról.

Sebestyén László úgy vélte: a jegybank versenyképességről szóló 330 pontja alapján az alkuszoknak nagyobb figyelmet kell fordítani a személybiztosításokra, mivel a következő években a nyugdíj- és az egészségbiztosítások terén jelentős bővülés várható.

Komoly potenciál van a kockázati életbiztosításokban

Az alkuszok továbbra sincsenek “toppon” a személybiztosítások értékesítésében – mondta el Papp Lajos, a FBAMSZ elnökségének tagja. Ennek részben hosszú időre visszanyúló okai vannak; 20 évvel ezelőtt sok függő ügynök váltott és lett inkább alkusz, s maradt meg nem-életbiztosítási területen.

A biztosítási tanácsadók már akkoriban is jelentős szakmai kompetenciát halmoztak fel, érthető módon ki-ki a maga szakterületén akarta a vállalkozását tovább folytatni. Az idők azonban változnak, a szövetség pedig üdvözölné, ha az alkuszok is nyitnának és többet foglalkoznának személybiztosítási termékekkel. 

Papp Lajos, a FBAMSZ elnökségének tagja. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – Biztositomagazin.hu

A személybiztosítási terület hagyományosan push jellegű értékesítést igényel, az ehhez szükséges tudásra pedig szert kell tenni. Az életbiztostások területén az utóbbi időben megfigyelhető, hogy a unit-linked termékeken túl egyre inkább előtérbe kerülnek a klasszikus kockázati életbiztosítások. – mondta el Papp Lajos.

Biztosítási tudatosságot fejlesztő videó sorozat készült MNB támogatással

Pálos Anna a FBAMSZ főtitkára 16 év után úgy döntött, hogy megválik a szervezet adminisztratív vezetési feladataitól, helyét az idei évtől Dr. Exner Veronika vette át. Pálos Anna a FBAMSZ-nál eltöltött 16 évből közel 11 évet dolgozott együtt Sebestyén Lászlóval, a szervezet elnökével. A közösen eltöltött évekre, a szakmai kihívásokra és az elért eredményekre mindketten jó szívvel tekintenek vissza, Pálos Anna a FBAMSZ munkájában a továbbiakban tanácsadóként vesz részt.

Dr. Exner Veronika, a FBAMSZ új főtikára. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – Biztositomagazin.hu

Egyperces kisfilmek készültek

A FBAMSZ a Magyar Nemzeti Bank támogatásával tavaly fogyasztói képzési programot indított el Füge néven. A szövetség által elkészített, a biztosításokhoz kötődő tudnivalókat bemutató egyperces kisfilmeket azóta már közel 1,8 millió alkalommal tekintették meg az érdeklődők – mondta Exner Veronika, a szövetség új főtitkára.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!