Az elmúlt 3-4 évben növekvő jövedelmezőség, stabil tőkemegfelelés és az eszközállomány minőségének folyamatos javulása jellemezte a közép- és kelet-európai régió és a balti térség országainak bankszektorait, ezt a kedvező makrogazdasági folyamatok is támogatták – mondta Bíró Balázs, a Deloitte partnere, a nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások részlegének közép-európai vezetője.

Az OTP csoport jelentős felvásárlásokat hajtott végre

A bankszektor jövőképéről készült legfrissebb elemzést ismertető szerdai sajtótájékoztatón Bíró Balázs kiemelte: az elmúlt időszakban a banki felvásárlások piacán jelentős aktivitást lehetett tapasztalni, ez a konszolidációs hullám a jövőben tovább erősödhet.

A konszolidációs hullám a jövőben tovább erősödhet, jegyezte meg a régió bankszektorával kapcsolatban Bíró Balázs, a Deloitte partnere. | Fotó: Bankár Magazin.

Az elmúlt 3-4 évben lezajlott akvizíciókat nézve a legjelentősebb felvásárló a magyar OTP csoport volt a régióban 6 tranzakcióval, de a lengyel és a magyar állam is aktív szerepet játszott.

Az OTP csoportról szólva elmondták, hogy nehéz olyan banki szereplőt találni, amelyik ilyen sok tranzakciót meg tudott volna csinálni.

Növekvő tranzakciószámot és az alacsony piaci részesedésű leánybankok eladását feltételezik

A kelet-közép-európai régió banki felvásárlási és fúziós (M&A) piacán 2015-ben 18 tranzakciót zártak le, 2016-ban 14, 2017-ben 12, 2018-ban 14 felvásárlás zajlott. Ez időszakban a lengyel piacon zajlott le a legtöbb, 9 tranzakció, Magyarországon, Romániában és Szerbiában egyaránt 8 tranzakciót bonyolítottak le.

A Deloitte szakértői úgy vélik, hogy a következő 2-3 évben tovább emelkedhet a tranzakciók száma, és nagyon jelentős konszolidáció várható a térség bankszektorában.

Bíró Balázs jelezte: ebben a folyamatban elsősorban a mérethatékonyság játszik majd döntő szerepet, ami azt jelenti, hogy ha az anyabankok piaci hányadához, méretéhez képest alacsony az adott országban a pénzintézet piaci részesedése, a leánybankot eladják, vagy feladják az ottani tevékenységet, illetve a nem stratégiai cégek, így a magántőkealapok kivonulhatnak az illető ország pénzintézeti szektorából.

Csomor Csaba, a Deloitte Financial and M&A Advisory menedzsere előadásában emlékeztetett, hogy a bankpiacok dinamikus növekedése várható az alacsonyabb penetrácival rendelkező országokban.

A bankpiacok dinamikus növekedése várható az alacsonyabb penetrácival rendelkező országokban. – magyarázza Csomor Csaba, a Deloitte Financial and M&A Advisory menedzsere. | Fotó: Bankár Magazin.

Nem hatékony a hazai bankrendszer

Bíró Balázs is egyetértett azzal a jegybanki vezetők által gyakran hangoztatott véleménnyel, hogy a magyar bankrendszer nem működik hatékonyan, a szolgáltatásai igen drágák. Hozzátette: ez jelentősen segítheti a hazai bankszektor további konszolidációját.

Megtérülés szempontjából a hazai bankrendszer kevésbé “sexy”, a válság előtti szinteket pedig még közel sem érte el.

A Deloitte partnere úgy ítélte meg: túl sok univerzális hitelintézet van a magyar bankpiacon, más országok példája is azt mutatja, 4-5 hasonló méretű nagybank is ki tudná szolgálni a magyar gazdaság szereplőit.

Túl sok univerzális hitelintézet van a magyar bankpiacon. – mondja Bíró Balázs. | Fotó Bankár Magazin.

A szakértők példaként említették Spanyolországot, ahol 2008-ban még 40 univerális bank volt, aztán később ez a szám lecsökkent 8-ra, ma pedig lehet, hogy 5 nagybank is elég lenne.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!