A környezettudatos “bankolást” szorgalmazza a Magyar Nemzeti Bank februárban meghirdetett Zöld Programja – mondta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Kapjanak kedvezményes tarifát az elektromos autók és a napelemes ingatlanok

Az MNB azt szeretné, hogy a pénzügyi szolgáltatók lakásbiztosítás és autóbiztosítás keretében kedvezőbb díjat adjanak azoknak az ügyfeleknek, akik elektromos autót vagy napelemmel felszerelt házat biztosítanak.

Jelenleg egy elektromos autó biztosítása többe kerül, mint egy hagyományos gépjárművé, és egy napelemes lakóház vagyonbiztosítása általában drágább, mint egy hagyományos ingatlané – mutatott rá.

Az MNB azt szeretné, ha a kockázatfelmérés során a pénzügyi szolgáltató figyelembe venné a környezettudatossági érdeket, ezzel saját versenyképességét is javítva.

Elmondta: több magyar bank kínál már olyan hiteleket, amelyek zöld fejlesztéseket szolgálnak, ide tartoznak a naperőmű-beruházási projektfinanszírozási ügyletek, illetve a környezettudatos ügyfeleket célzó életbiztosítások, befektetések.

Az MNB célja, hogy megmutassa ezeket a lehetőségeket a környezettudatos ügyfeleknek, továbbá, hogy a bankok, biztosítók, pénzügyi szolgáltatók minél több ilyen terméket fejlesszenek.

Az MNB-nek fontos, hogy saját zöld működését egyre gyorsabb tempóban fejlessze, és eredményeit a nyilvánosság számára is átláthatóvá tegye – fűzte hozzá Binder István.

Photo by Mariana Proença on Unsplash

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!