Oroszország az ötödik helyre lépett előre a világ aranytartalékait rangsoroló országok listáján, ezzel egyébként Kínát is felülmúlta. Jelenleg már több mint 2000 tonna arannyal rendelkeznek – írta a Biztosító Magazin az Orosz Központi Bank pénteki közleményére hivatkozva. 

 

Több mint 2000 tonna arany Oroszországban

Az elmúlt évben az Orosz Központi Bank 14,9 százalékkal – vagyis csaknem 275 tonnával – 2 112 tonnára (67,9 millió uncia) növelte az ország aranytartalékát. Az orosz központi bank az év során rendszeresen vásárolt nemesfémeket a piacon, decemberben például csak aranyból 9,3 tonnát. Kína ugyanakkor mindössze csak egy alkalommal vásárolt aranyat az elmúlt két évben. December végén a kínai központi bank aranykészlete a hivatalos adatok szerint 59,6 millió uncia volt (1690 tonna).

Az aranytartalékok világranglistája

  • Az Egyesült Államokban jelenleg 8 130 tonna arany van, amivel első helyen áll a világ aranytartalékot birtokló országok listáján,
  • Németország 3 370 tonnával a második,
  • Olaszország a harmadik, 2 450 tonna aranytartalékkal,
  • Franciaország pedig negyedik, 2 440 tonnával,
  • Oroszország pedig jelenleg az ötödik 2 112 tonnával.

Diverzifikálnak

Elvira Nabiullina, az Orosz Központi Bank elnöke tavaly többször is hangsúlyozta, hogy az orosz jegybank a nemzetközi tartalékok befektetésének diverzifikálására irányuló politikát folytat, figyelembe véve az összes ismert kockázatot –  beleértve a pénzügyi, gazdasági és geopolitikai kockázatokat is. A Orosz Központi Bank áprilisban kezdte el a birtokában lévő amerikai állampapírok értékesítését, amikor Washington új szankciókat szabott ki Moszkvára. Tavaly őszre az oroszoknál lévő  – és 2010-ben még 176 milliárd dollárt kitevő – pakett mindössze 14 milliárd dollárra csökkent. 

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!