Donald Trump amerikai elnök hétfőn visszautasította azokat a sajtóban megjelent állításokat, amelyek szerint korábban Oroszország javára dolgozott volna.

Soha nem dolgoztam Oroszország javára, ezt önök mindenki másnál jobban tudják.

– mondta Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház előtt újságíróknak.

Trump a The New York Timesben és a The Washington Postban a hét végén hétvégén megjelentetett cikkeire utalt.

  • A The Washington Post arról írt, hogy az elnök a 2017-es, Hamburgban a G20-országcsoport találkozójáűnak keretében, Vlagyimir Putyinnal tartott négyszemközti tanácskozásán Putyinnal elkérte a tolmács jegyzeteit és arra kérte őt, hogy a részletekről ne tájékoztassa még az amerikai kormány tagjait sem.
  • A The New York Times pedig meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2017 tavaszán, James Comey igazgató menesztése után nyomozást indított Donald Trump elnök ellen, mert az volt a benyomása, hogy az elnök orosz érdekeket szolgál.

A vizsgálatot két szálon indították meg

Az elhárítás azt vizsgálta, hogy Donald Trump szándékosan vagy akaratlanul dolgozott-e Moszkva javára, a bűnügyi nyomozás pedig azzal foglalkozott, hogy Comey menesztésével az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást.

Donald Trump az újságíróknak azt hangoztatta, hogy a The New York Timesban megjelent írás csak egy nagy kövér kacsa. Hozzátette: azokat az embereket, akik ezt csinálták, rajtakapták, és közismerten csirkefogók. Az elnök ezzel arra a két volt FBI-munkatársra utalt, akiknek hónapokkal ezelőtti kongresszus meghallgatásán kiderült, hogyan szövetkeztek ellene az irodán belül, hogy lejárassák őt. Trump azt mondta: “jót tett” az Egyesült Államoknak James Comey eltávolításával.

A The Washington Post cikkével kapcsolatos kérdésre Trump úgy reagált: fogalma sincs, mi van az említett tolmács jegyzeteivel.

Vihart kavartak a cikkek

A két cikk kisebb vihart kavar a washingtoni politika berkeiben. Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor, a szenátus igazságügyi bizottságának tagja egy televíziós interjúban azt mondta, hogy az FBI-hoz fordul információkért a nyomozás részleteiről. Ha ez a vizsgálat valóban megtörtént, arról a kongresszusnak tudnia kell – mondta Graham. Egyúttal aggályokat is is megfogalmazott: hogyan tehette ezt az FBI? Miféle fékek és ellensúlyok rendszere működik ott? – mondta.
Még nem indítják újra a kormányzati hivatalokat

Demokrata párti kongresszusi politikusok arról nyilatkoztak vasárnap, hogy közelebbről megvizsgálják majd az ügyet és kongresszusi meghallgatásokat helyeztek kilátásba.
Újságírói kérdésre válaszolva hétfőn Trump azt mondta: nem fogadja meg Lindsey Graham szintén vasárnap felvetett tanácsát, miszerint újra kellene indítani valamennyi kormányzati hivatal munkáját és utána kellene ismét megkezdeni a tárgyalásokat a demokrata párti politikusokkal az amerikai-mexikói határra tervezett fal építéséről.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!