A karácsonyt a fiatalok 92 százaléka a családjával tölti, szilveszterre viszont csak az 56 százalékuk marad otthon. A dolgozó fiatalok 12 százaléka az ünnepek alatt sem pihen, a két ünnep között pedig már a fiatalok majdnem fele megy vissza dolgozni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből.

Télen átlagosan 6 napot vannak szabadságon a megkérdezettek, 29 százalékuk azonban egy napot se tud pihenni ilyenkor. Belföldi pihenést a többség kevesebb mint 50 ezer forintból megoldja, de 100 fiatalból 12-nek több mint 150 ezer forintja van ugyanerre.

Hogy telik a karácsony?

Hol töltik a 19-29 évesek a karácsonyt, a két ünnep között és szilveszterkor, valamint hány napjuk van a pihenésre – többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a K&H ifjúsági indexe.

  • A kutatásból kiderül, hogy a fiataloknak átlagosan 6 nap téli pihenés jut, de ezen belül azért jelentősek az eltérések.
  • Az érintettek legnagyobb részének, 29 százaléknak egy napja sem lesz erre, míg 27 százalékuk 4-7 napos szünetet tervez.
  • Ugyanakkor 17 százalék 15 napnál hosszabb szabadságra készül, ugyancsak 17 százalékuknak mindössze 1-3 nap jut.
  • A dolgozó fiatalok és a diákok között is jelentős a különbség: előbbiek átlagosan csak 4 napos szabadsággal számolnak, a tanulók pedig 8 nappal.

Karácsony otthon, szilveszter barátokkal

A kutatás szerint a három karácsonyi ünnepnapot a döntő többség – 92 százalék – otthon, a családjával tölti. Barátokkal 9 százalékuk karácsonyozik, és inkább a férfiak. Az aktív dolgozó fiataloknak viszont a 12 százaléka munkával tölti a karácsony három napját is. A két ünnep között ennél már többen, 43 százalék tér vissza a munka világába.

Szilveszterkor a fiatalok alig több mint fele, 56 százaléka választja az otthoni, családi ünneplést, 35 százalékuk megy házibuliba vagy tölti az év utolsó napját a barátaival.10 százalék szórakozóhelyen ünnepel, 6 százalék utazik el valahová belföldön és mindössze 1 százalék megy külföldre ilyenkor.

Azok, akiknek legalább 1 nap szabadsága van a téli időszakban, átlagosan 55 ezer forintot költ a téli pihenésre, 12 százaléka 50-99 ezer forintos költségvetésből oldaná meg a belföldi pihenést, 7 százalékuk pedig 100-149 ezer forintot költenének.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!