A fordulatok éve volt az idei: előre nem látható gazdasági és politikai fejlemények egész sorozata állította kihívás elé 2018-ban a tőke- és pénzpiaci szereplőket. Bánfi Attila, az OTP Treasury hazai vezetője és kollégái összegyűjtötték azokat az eseményeket és trendszerű mozgásokat, amelyek a legnagyobb piacbefolyásoló hatást gyakorolták az idei évre.

 

1Török áfium: hullámvasúton a líra

A török kormányzat kiszámíthatatlan gazdasági lépései, az ankarai jegybank függetlenségének csorbítása, az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval folytatott konfliktusok sorozata, valamint a magas külső devizaadósság már korábban is nyomás alá helyezték a török líra árfolyamát, de a gyengülés idén tavasszal tapasztalható mértéke mindenkit meglepett. A török líra július végéig 75 százalékot gyengült az euróval szemben az év elejéhez képest. Szeptemberben a külső feszültségek enyhülésének és a jegybanki alapkamat emelésének köszönhetően a líra jelentősen visszaerősödött, ám a történetnek még koránt sincs vége, és csak 2019-ben fogjuk látni, hogy a török gazdaság mennyire sínylette meg az unortodox gazdaságpolitikát.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!