1988-ban, a VISA-val folytatott intenzív tárgyalások után Magyarország, sőt Közép-Kelet-Európa első bankkártyáját az MKB Bank adta ki. Kezdetben magánszemélyek még nem, csak MKB-s devizabetéttel rendelkező cégek igényelhettek bankkártyát, az esetleges túlköltésekhez a banknál vezetett számláik szolgáltak fedezetül. Az első bankkártyákat az üzletág osztályvezetője maga vitte kézben és adta át az igénylőknek.

Az MKB Bank VISA Classic kártyája 1988-ban külföldön is debütált: a szöuli olimpián magyar sportvezetők fizettek az első kártyákkal.

Magánszemélyek csak 1989-től igényelhettek bankkártyát, de csak abban az esetben, ha legalább kétezer dolláros MKB-s számlafedezettel rendelkeztek.

Az MKB Bank első bankkártyájának motívumát, a stilizált Lánchíd-ábrázolást, Vagyóczky Károly a Pénzjegynyomda grafikai részlegének akkori vezetője, az akkor használt papír bakjegyek elismert tervezője készítette.

És bár 30 év nem túlzottan nagy idő, az MKB Bank legendáriuma szerint egy személyes indok is közrejátszhatott az első magyar bankkártya kiadásában.

A fáma szerint az MKB Bank akkori második embere – szenvedélyes dohányos – New York-i hivatalos útja során egy éjszaka kifogyott a cigarettából. A szálloda recepcióján próbált vásárolni magának, ám a hotelben csak bankkártyával tehette volna, de az nem volt neki.

Valószínűleg ez a kudarc csak a végső lökést adta kártyaüzletág beindításához, hiszen a külkereskedelmi cégek akkor még szinte kizárólagos bankjaként az MKB Bank elsőként tapasztalta ügyfeleinek bankkártya iránti, egyre sürgetőbb igényét.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!