Mindjárt itt az évvége, az LTP roham után sokan kutatnak a piacon a még elérhető államilag támogatott megtakarítási formák után. Okos megoldás lehet a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), amin az elért hozamra nem kell a kamatadót megfizessük. A részletekről Király Márta pénzügyi specialistát kérdeztük.

1. Miért éri meg Tartós Befektetési Számlát nyitni és milyen adókedvezményeket kaphatunk?

Ha TBSZ-t nyitunk, akkor a számla nyitását követő ötödik év után a keletkezett hozam kamatadó-mentesen felvehető – mondja Király Márta.

2. Kinek éri meg Tartós Befektetési Számlát nyitni?

A TBSZ-t olyan ügyfeleknek ajánljuk, akik középtávon szeretnének megtakarítani valamekkora összeget, valamint szeretnének adómentesen vagy kedvezményes adózással profitra szert tenni.

3. Milyen időszakra lehet, vagy kell TBSZ-t nyitni?

A TBSZ számla megnyitása évének utolsó napjáig van lehetőség a számlára történő befektetésre. A befektetési jegy vásárlás az Ügyfél főszámláján rendelkezésre álló pénz fedezetből történhet, a TBSZ számla cél számlaként történő megjelölésével. A gyűjtőév után indul a 3+2 – azaz öt éves – lekötési időtartam. A gyűjtőév után már nincs lehetőség további befizetésre, de évente nyitható új TBSZ számla.

4. Mi történik, ha valaki nem tudja kivárni az öt évet?

Ha valaki nem tud ennyit várni és pénzére 3 évnél korábban van szüksége, akkor 15% adót kell fizetni a hozamokra. Amennyiben valaki a nyitást követő 3 éven belül pénzt tervez felvenni a számláról, akkor tudnia kell, hogy azzal együtt a számla is megszűnik, az első 3 évben részlegesen tehát nem lehet pénzt kivonni. Ha valaki ki tudja várni a 3 évet és ezt követően szeretne hozzájutni a pénzéhez, akkor már csak 10% adót kell fizetnie a keletkezett hozamok után A részleges pénzfelvétel ebben az esetben már lehetséges.

5. Hogyan lehet Tartós Befektetési Számlát nyitni?

Az Aegon Tartós Befektetési Számla az Aegon Alapkezelőnél vezetett értékpapírszámlán (például Aegon Online Befektetési Számlán) belül létrehozott alszámla, melyen elhelyezett befektetések hozamára – a tartás időtartamától függően – kedvezményes adózási szabályok érvényesek. Egy ügyfél évente csak egy TBSZ-t nyithat, viszont a TBSZ-en tárolt értékpapírokról az ügyfelek szabadon rendelkezhetnek – mondja Király Márta.

6. Milyen formájú megtakarításokat lehet elhelyezni a TBSZ-en?

Ha valaki TBSZ-t nyit, maga rendelkezhet afelől, hogy milyen értékpapírban kívánja elhelyezni a pénzét. Az Aegon Alapkezelő többféle befektetési formát is kínál.

7. Az Aegon Alapkezelőnél milyen befektetési formákat választhatunk, ha TBSZ-t nyitunk?

Befektetési alapokból, illetve Aktívan Vagyonkezelt Esernyőlapokból lehet választani. A Prémium befektetési alapokon keresztül a világ legnagyobb vagyonkezelőinek dolláros és eurós befektetési alapjai érhetők el (például: J.P. Morgan, Fidelity, BlackRock, Franklin Templeton, Allianz, UBS, HSBC, Aberdeen, BNP Paribas, PIMCO).

8. Az aktívan vagyonkezelt alapok esetében mi alapján döntik el, melyik mögöttes befektetési alapokba fektessenek?

Egy többlépcsős eljárás során az Aegon Alapkezelő munkatársai választják ki azokat, amelyeket a különféle mutatók alapján a legjobbnak ítélnek. Ilyen kiválasztási szempont például a költségmutató, rövid és hosszú távú hozammutató, a kockázati mutatók és kockázat/hozammutatók, továbbá befektetési folyamatok vizsgálata, befektetési filozófia, stratégia elemzése. A különböző eszközosztályok között mindig az aktuális piaci helyzet alapján történik a várhatóan magasabb hozampotenciállal rendelkező alapok kiválasztása.

9. Hogyan és milyen feltételekkel szüntethető meg normál esetben a TBSZ száma?

Ha az ügyfél nem nyilatkozik külön, akkor az ötödik év végén a TBSZ számla automatikusan megszűnik, a rajta lévő megtakarításokkal a számlatulajdonos szabadon rendelkezhet – mondja Király Márta.

10. Van-e mód arra, hogy meghosszabbítsuk a TBSZ számlát?

Ha letelt az öt éves időszak az SZJA törvény jelenlegi állása szerint van lehetőség arra, hogy tartós befektetési számlát – részben vagy egészben – meghosszabbítsuk. Az öt év alatt keletkezett kamatokat és hozamaikat, az eredeti megtakarítással együtt elhelyezhetjük egy újabb – ugyancsak öt évre szóló -TBSZ számlán. Ezzel a megoldással egy évet nyerhetünk, mivel az első éves befektetési időszak így megspórolható.

A további részletekkel kapcsolatban keresse Király Márta pénzügyi specialistát!
Tel: 06 20 249-3288. E-mail: kiraly.marta@aepremiumpartner.hu

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!