A pénzintézetek ma már sokféle konstrukcióban tették elérhetővé ezeket a hiteltípusokat, hogy szinte bárki hozzájuk juthasson. Az egyes kondíciók között azonban nem mindig olyan egyszerű kiismerni magunkat, hiszen van, amelyik hitelnél a THM a kedvező, de van, amelyiknél a felvételhez szükséges feltételek egyszerűbbek. Természetesen sokat számít az is, hogy mekkora jövedelemmel rendelkezünk.

(x) A cikk megjelenését a hitelmindenkinek.hu támogatta.

Mitől függ, hogy mekkora hitelt vehetünk fel?

A különböző bankok különböző feltételekkel szabályozzák egy-egy hitelkonstrukciójukhoz való hozzájutást. Így például szinte lehetetlen munkanélküliként vagy jelentős ingatlan fedezet nélkül nagyobb összeget felvenni. 

Sok esetben még adóstárs vagy kezes bevonása is szükséges, ám ezek jellemzően a nagyobb értékű szerződéseknél fordulnak elő. A kölcsönök ugyanis a néhány 10.000 Forintos „SOS gyorskölcsönök”-től, a komolyabb, több milliós összegekig is alakulhatnak.

Amelyek pedig általában meghatározzák a hitelfelvétel feltételeit, azok a felvenni kívánt pénz mennyiségén kívül, a futamidő, a törlesztőrészlet, a THM és a fedezet.

Sok bank általában nem kéri kisebb kontraktusok esetén a számlanyitást és a fizetés oda érkeztetését, de egy ingatlan hitelnél ez ma már alap elvárásnak számít. A gyorskölcsönökhöz szerencsére ennél egyszerűbben is hozzá lehet jutni, ám annak mértékét a havi rendszeres bevételünk, vagyis a jövedelmünk is meghatározza.

Nem mindegy ugyanis, hogy mennyit keresünk. A fizetésünk bizonyos százalékánál ugyanis már nem lehet több a havi törlesztő részletünk, ami a felvehető összeget is korlátozza a futamidő tekintetében. Ez a terhelhető mennyiség pedig éppen most módosult – tudtuk meg a hitelmindenkinek.hu portál jóvoltából.

A fizetés hány százalékát terhelhetjük meg hitellel?

Bár korábban is volt már ilyen szigorítás, 2018 októberétől kezdve még tovább korlátozták a nettó jövedelem terhelhetőségét. A Magyar Nemzeti Bank ezt az ügyfelek érdekében volt kénytelen megtenni, a túlzott eladósodás csökkentése érdekében.

Az új szabályok alapján, minden, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint alapú jelzáloghitelnél a rendszeres, havi nettó jövedelem, mindössze 25 százalékáig adósodhatunk el. Vagyis nettó 100.000 Forint esetén, maximum 25.000 Forintos havi törlesztőrészlettel számolhatunk.

A nettó 400.000 forint felett keresőkre azonban valamivel kedvezőbben alakul ez a szigorítás:

  • Az ő fizetésük akár 30 százalékra is terhelhető, vagyis 500.000 forintos nettó fizetéssel, akár egy havi 150.000 forintos törlesztőrészletű hitel is igényelhető.
  • Az 5 évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb futamidőre felvett kölcsönöknél ez a szám 35 és 40 százalékra módosul.
  • A 10 évig vagy még hosszabb ideig fixált kamatozású hiteleknél marad egyedül, a korábban is érvényben lévő 50 és 60 százalékos törlesztőrészlet mutató.

A gyorskölcsön összegét hogyan befolyásolja a fizetés nagysága?

Sokan esnek abba a hibába, hogy terveiket egy nagyobb értékű hitelre alapozzák és csak a bankban szembesülnek vele, hogy a kívánt kölcsön felvételéhez magasabb havi jövedelemre lenne szükség. Ebben az esetben vagy az összeget kell csökkenteni vagy pedig a futamidőt növelni.

Bár már korábban is meghatározó volt, hogy mekkora hitelt vehettünk fel, ez most még nagyobb jelentőséget kapott, az októberben bevezetett módosítások miatt. A 400.000 forintos nettó fizetés, mint egy képzeletbeli határvonal választja el a havi törlesztőrészletünk összegét.

Szélsőséges példa, de míg egy 399.000 forintot kereső csupán 99.750 forintos havi törlesztőrészlettel kalkulálhat (5 éves kamatperiódus mellett), addig egy 401.000 Forintot kereső már 120.000 forinttal gazdálkodhat, ez a havi 20.000 Forintos különbség pedig már igen jelentős, csak néhány éves futamidővel számolva is.

A hitelmindenkinek.hu gyorskölcsön kalkulátora alapján, 1.000.000 forint gyorskölcsönt, 3 éves futamidővel és 100.000 forint nettó jövedelemmel számolva, már 33.000 forintos törlesztőrészlettel igényelhetünk. Ha magasabb futamidővel számolunk és jelentősen magasabb fizetést adunk meg, úgy még kedvezőbben alakulhatnak a havi részletek is. Így az 1.000.000 forint, 5 évre, 500.000 forintos jövedelem mellett már kevesebb, mint 20.000 forintért is igényelhető.

Ez pedig a THM különbségek miatt van, hiszen amíg a 3 éves futamidő közel 12-25%-os THM-et kínál, addig az 5 éves, magasabb fizetésű hitelkonstrukciók már 7,7%-os THM-től is elérhetőek.

Vagyis minél magasabb a fizetésünk, annál kedvezőbben juthatunk, arányosan magasabb összegű gyorskölcsönhöz.

(x) A cikk megjelenését a hitelmindenkinek.hu támogatta.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!