Elhunyt Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója – értesült az ATV a gyászoló családtól. Princz Gábor 62 évesen tragikus hirtelenséggel hunyt el Bécsben.

Princz Gábor 1956. március 9-én született Moszkvában. Felsőfokú gazdasági tanulmányait a moszkvai Lomonoszov Egyetem politikai gazdaságtan tanári szakán kezdte és a budapesti Marx Károly Közgazdaságtani Egyetemen külgazdaságtani szakon folytatta és diplomáját is itt szerezte meg.

Az egyetem elvégzése után a Magyar Nemzeti Bank munkatársa volt, majd 33 évesen a Postabank és Takarékpénztár alapítója és elnök-vezérigazgatója lett. A Postabank elnök-vezérigazgatójaként 1998-ig tevékenykedett.

Princz részese volt az 1997-ben kirobbant ún. Postabank-ügynek. Őt és több munkatársát azzal vádolták meg, hogy 1995 és 1997 között szándékosan hibás üzletpolitikát folytattak, megtévesztették a bank tulajdonosait és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot és prosperáló bank látszatát keltették. Mindezzel 34,6 milliárd forintos, különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelést követtek el.

A Legfelsőbb Bíróság 2009-ben jogerősen 3,6 millió forint pénzbüntetésre ítélte.

A gyászoló család nekrológja szerint Princz Gábor

igazi vezető volt, aki a legreménytelenebb körülmények között is képes volt motiválni. Kevesen tudják róla, hogy az újrakezdések embere volt, tele volt ötletekkel, mindig valami szakmai újdonságon törte a fejét. Mindezekben hű társra és támogató partnerre talált élettársa személyében, aki utolsó perceiben is mellette volt.

Princz Gábort akaratának megfelelően szűk családi körben búcsúztatják.

Nyitókép: MTI – Nándorfi Máté

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!