A Magyar Nemzeti Bank által fél éve elindított pénzügyi innovációs platformhoz (Innovation Hub) mostanáig 12 megkeresés érkezett, ezek mintegy harmada jegybanki felügyeleti engedéllyel tevékenykedő, “klasszikus” pénzügyi intézményektől, míg a többi esetben fintech vállalkozások kértek jegybanki iránymutatást a tervezett újításaikkal kapcsolatban felmerülő pénzügyi tárgyú jogi kérdések tisztázására.

Digitális fordulat jöhet Magyarországon

A jegybank keddi közleménye szerint a pénzügyi, biztosítási és a tőkepiaci szektort egyaránt érintő új fintech kezdeményezések a többi között az ügyfelekkel való hatékonyabb, egyszerűbb kapcsolattartásban, illetve a pénzügyi tranzakciókhoz kapcsolódó belső folyamatokban eredményezhetnek digitális fordulatot Magyarországon, akár már a közeli jövőben.

A közelmúlt fintech fejlesztéseire jó példa, hogy az UniCredit Bank és az Alipay napokban kötött megállapodásának eredményeképpen az eddigi mobilfizetési megoldások mellett a jövő évtől a világ egyik újabb vezető mobil- és online fizetési platformja válik elérhetővé Magyarországon az ide látogató kínai állampolgároknak – közölte az MNB.

MNB Innovation Hub

A tájékoztatás szerint a jegybank a közép-kelet-európai régióban elsőként indította el innovációs platformját. Ez szabályozói támogató szerepén túl egyúttal információs tárházként, kommunikációs platformként, illetve nemzetközi kooperációs platformként is szolgál. Utóbbi kapcsán az MNB az elmúlt hónapokban a többi között a francia, lengyel, litván és német pénzügyi felügyeleti hatóságokkal kezdte meg az egyeztetési folyamatot a fintech fejlesztések ösztönzésének nemzetközi szintű koordinálásáról.

A versenyképesség javulását várják

A fintech megoldások révén javítható a pénzügyi szektor költséghatékonysága és versenyképessége. Az innováción keresztül történő hatékonyságnövekedés pozitívan hathat a pénzügyi stabilitásra, az intézmények működésére, valamint a pénzügyi termékek, szolgáltatások felhasználói számára is előnyökkel járhat, így érdemben támogathatja a fenntartható gazdasági felzárkózást is – hangsúlyozta a jegybank.

Regulatory Sandbox

A digitális pénzügyi fejlesztések ösztönzésének további lépése lehet egy innovációs pénzügyi tesztkörnyezet (Regulatory Sandbox) kialakítása. Ennek keretei között az innovatív megoldással rendelkező intézmények meghatározott ideig és korlátozott számú ügyfelet kiszolgálva tudják tesztelni szolgáltatásaikat, konstrukcióikat úgy, hogy ezalatt időlegesen felmentést kapnak egyes szabályozói előírások teljesítése alól. A tesztidőszak lezárultával a versenyképes ötletek széles körű alkalmazásához továbbra is szükség lesz a jogszabályi és felügyelési elvárások teljesítésére – közölte az MNB.

Nyitókép: unsplash.com

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!