A Lakás-takarékpénztárak Egyesülete tudomásul veszi, hogy a kormány a lakástámogatási rendszer átalakításán dolgozik, és azt kéri, a további lépéseket a lakás-takarékpénztári piac szereplőivel együtt tegyék meg, amihez minden szakértelmüket, tapasztalatukat rendelkezésre bocsájtják – reagált a szervezet arra a törvénymódosításra, amelynek értelmében október 17-től nem jár állami támogatás az újonnan kötött lakás-takarékpénztári szerződésekre.

20 év, 2000 milliárd forint

Az egyesület az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a lakás-takarékpénztárak az elmúlt 2 évtizedben közel 2 millió lakáscél megvalósulását segítették elő, a szektor csaknem 2000 milliárd forint kifizetést teljesített a magyar családoknak. A lakástakarékok jelenleg 1,5 millió ember lakásszámláját vezetik.

  • A bővítés és felújítás – a hazai lakásállomány korát és minőségét tekintve – a családok sokaságának jelenti a sokszor a gyermekvállaláshoz is kapcsolódó fejlesztések egyik valóban reális lehetőségét.
  • A társasházakban élő családok százezrei számára szintén a lakás-takarékpénztár megtakarítások jelentik a felújítási alapok képzésének legjobb, és lényegében egyedüli lehetőségét – hangsúlyozták.

A hitelintézeti szektor jelentős szereplői

Kitértek arra is, hogy a lakás-takarékpénztárak mostanra jelentős szereplői lettek a hitelintézeti szektornak, hiszen 800 milliárd forintos betétállományukkal a háztartások lekötött betéteinek negyedét kezelik, a hazai lakáshitel-állományt tekintve pedig 12 százalékos piaci részesedésük van.

Négyből kettő nyereséges

A piac négy szereplője közül kettő tud nyereségesen működni. A két legrégebbi és legnagyobb pénztár utóbbi években megfigyelhető prosperálása kitartó munka eredménye – tették hozzá -, és nem extraprofitot jelent, hanem hosszú évek befektetéseinek közelgő megtérülését. A vállalkozások felhalmozott tőkéje, anyagi ereje, biztonsága és szakértelme pedig továbbra is biztosítja a lakáscélú kifizetéseket a teljes szerződött időszakra – hangsúlyozták.

A rendszer egyenlege a költségvetésre nézve is pozitív

Azaz az ügyfeleknek kifizetett állami támogatásnál jelentősen több folyik be a költségvetésbe adók, járulékok és a generált foglalkoztatás által, a kötelező számlás elszámolásból, azaz a piactisztításból származó, addicionális áfabevételeket nem is említve. 2018-ra az állami kiadások már közel kétszeres mértékben térültek meg, ezzel pedig a lakás-takarékpénztárak tevékenysége a GDP 0,2 százalékával javította a költségvetés nettó pozícióját.

A válság alatt a stabilitás szigetei voltak

Kiemelték továbbá, hogy a lakás-takarékpénztárak a stabilitás szigeteként működtek a 2008-tól nagyjából 2013-ig tartó válságévek alatt.

A lakástakarékok által folyósított hitelek mentesek a kamatkockázattól, hiszen előre rögzített kamatozású termékek.

A lakás-takarékpénztár üzleti modellje nemcsak a lakosság számára nyújt biztonságot, hanem anticiklikus hatású az egész gazdaság szempontjából, hiszen a megkezdett átlagosan 7-8 éves megtakarítási ciklus lejártával az ügyfelek a kiutalásokat kötelezően lakáscélra fordítják, és ezzel foglalkoztatást, vállalkozói és állami bevételeket generálnak évről évre, tehát a visszaeső időszakokban is – írta közleményében az egyesület.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!