Az MNB alapító tagként csatlakozott a kormányzati, piaci és tudományos szereplők által ma megalapított Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz. Az új testület feladata a mesterséges intelligenciával kapcsolatos közös stratégia és fejlesztési irányok megfogalmazása, s az együttműködési keretrendszer kialakítása annak érdekében, hogy Magyarország e technológia terén az európai élvonalba kerüljön.

Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció 

A pénzügyi technológiai fejlesztések iránt elkötelezett Magyar Nemzeti Bank alapító tagként vesz részt a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció munkájában (MI Koalíció). Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett koalíció alapító nyilatkozatát – több mint 70 egyetemi és akadémiai kutatóközponttal, technológiai vállalattal és állami szereplőkkel együtt – a jegybank részéről Windisch László, az MNB alelnöke írta alá ma Balatonfüreden.

A biztosítók és pénztárak már használnak MI megoldásokat

Az MI elemzések szerint 2030-ra 13 300 milliárd euróval növeli majd a globális gazdaság teljesítményét. A hazai pénzügyi rendszer szereplői – önálló fejlesztésekkel vagy pénzügyi technológiai (fintech) cégekkel összefogva – is egyre gyakrabban alkalmazza ezt a technológiát. Az MNB egy korábbi felmérése szerint pl. a magyarországi biztosítók, pénztárak és pénzügyi közvetítők 30 százaléka már használ valamiféle MI-megoldást tevékenysége keretében.

Cél az együttműködés biztosítása

A most létrehozott MI Koalíció célja állandó szakmai és együttműködési fórum biztosítása az MI-fejlesztők, illetve a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők, illetve az akadémiai és szakmai szervezetek közt. Kiemelt feladat Magyarország MI stratégiájának kidolgozása, amely révén az MI alapú technológiai fejlesztés és alkalmazás kedvező gazdasági és szabályozási környezetben tud eredményeket elérni. A koalíció feladata emellett az MI elterjedésével összefüggő társadalmi és gazdasági hatások elemzése is.

Fintech Lab és Innovation Hub

  • Az MNB az idei évben külön Fintech Lab szervezeti egységet alapított a pénzügyi technológiai innovációk, így az MI hatékony fejlesztésének és alkalmazásának előmozdítására.
  • A szintén a jegybankon belül létrehozott Innovation Hub egyrészt szabályozói támogató platformként működik az innovátorok számára az újításaikkal kapcsolatos pénzügyi jogi kérdések tisztázására, másrészt az információmegosztást és együttműködést szolgáló kommunikációs felület is.
  • Az Innovation Hub emellett információs tárház a pénzügyi szolgáltatásokhoz kötődő jegybanki elvárások, kötelezettségek áttekintésére, illetve nemzetközi kooperációs platformként működik a fintech innovációkat támogató külföldi pénzügyi hatóságokkal való együttműködés érdekében.

A Microsoft Magyarország az elsők között csatlakozott az MI Koalícióhoz

A Mesterséges Intelligencia Koalíció alapító dokumentumát október 9-én Balatonfüreden írták alá az érintettek, az elsők között a Microsoft Magyarországgal. A koalíció tagjai állandó együttműködési fórumot teremtenek, hogy közösen dolgozzák ki Magyarország AI-stratégiáját.

A Microsoft a Mesterséges Intelligencia Koalíció aláírójaként, az állammal karöltve egy jobban működő társadalom és gazdaság kiépítését támogatja.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!