Több mint 15 ezer diáknak és felnőttnek tartott pénzügyi képzést az OTP Bank Románia bukaresti oktatási központja, amely sajátos, interaktív módszerrel próbálja pénzügyi tudatosságra nevelni az érdeklődőket – közölték pénteken a bank illetékesei.

A bukaresti OK Center egy éve működik a román fővárosban egy 600 ezer euró értékű beruházásnak köszönhetően. A központot az OTP Bank Románia által 2013-ban alapított Oktatáshoz való Jog elnevezésű romániai alapítvány működteti, amelyet az OTP Fáy András Alapítvány támogatásával és mintájára hoztak létre.

Egy éves az OK Center

Az oktatási központ fennállásának egy éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az OK Center beváltotta a hozzá fűzött reményeket, naponta átlagban 40 személyt fogadnak. A kezdeti tervekhez képest megerősödött a felnőttoktatás, hiszen a diákokon keresztül a szülőktől és tanároktól azt a visszajelzést kapták, hogy ők is szívesen tanulnának a pénzügyekről.

Bárminek örülnek

A vezérigazgató kiemelte, hogy Romániában annyira rossz a helyzet a pénzügyi képzés terén, hogy bármilyen kezdeményezés jól jön. Rámutatott: arra törekszenek, hogy az érdeklődők minél jobban megértsék pénzügyi igényeiket és eligazodjanak a befektetési tanácsok egyre szerteágazóbb világában, illetve ne veszítsék el a kapcsolatot a valósággal. A vezérigazgató kiemelte, hogy magyar nyelvű trénereik is vannak, akik Erdély számos településén, iskolákkal együttműködve tartottak képzéseket.

Be kellene építeni a pénzügyi ismereteket a tantervbe is

Mészáros Tamás, az OTP Fáy András Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta: fontos lenne, hogy a román hatóságok valamilyen szinten beépítsék az iskolai tantervbe is a pénzügyi ismereteket, hiszen a felmérések szerint Románia ezen a területen hátul kullog. Mint mondta, tudja, hogy a diákok túlterheltek, ezért nem biztos, hogy külön tantárgyként kellene oktatni, de az ismereteket a már meglévő tantárgyakba, például a számtanba is be lehet építeni.

Nem népszerű a megtakarítás és az életbiztosítás sem

Adrian Caruceru, az OTP Pénzügyi Fitness programjának irányítója az OTP Bank Románia alapítványának egyik felmérését ismertette, amely szerint Romániában a megkérdezettek 91 százalékát érdeklik a pénzügyi információk, de csak 10-12 százalékukban merült fel, hogy hosszú távon megtakarítsanak. 46 százalékuk nem rendelkezik vagyontárgyi biztosítással, 63 százalékuknak nincs életbiztosítása, 23 százalékuknak pedig nincs semmilyen megtakarítása.

Sereghajtók

Gabriela Folcut, a Romániai Bankok Egyesületének ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a térségben Románia az utolsó helyen áll a banki és pénzügyi szolgáltatások elterjedtsége tekintetében. Közölte, a közalkalmazottak 30 százaléka készpénzben veszi fel a fizetését. Romániában 1,2 millióra becsülik a közalkalmazottak számát.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!