Október 1-jétől érvénybe léptek a módosuló adósságfék szabályok: az 5 évnél rövidebb kamatperiódusú vagy változó hitelkamatú jelzáloghitelek felvétele esetén a hitelfelvevő havi törlesztőrészleteinek összege nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelme 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát. A legalább 5 éves, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghitelek esetében az arány a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet. A legalább 10 éves kamatperiódusú, vagy a futamidő végéig fixált kamatozású forint jelzáloghiteleknél – a kisebb kamatkockázat miatt – nem módosul az 50, illetve 60 százalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató, vagyis JTM-limit. 

Jelentősen növekedett a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek népszerűsége

Hónapról hónapra emelkedett 2018-ban a teljes futamidőre fix kamatozású, illetve a legalább 5 éves kamatperiódusú lakáshiteligénylések aránya a CIB Banknál: augusztusban már meghaladta a 80 százalékot, miközben tavaly még csak 37% százalék volt.

A hosszú kamatperiódus választása a mostani körülmények között mindenképpen racionális döntés:

  • Az alacsony hitelkamatok korszaka ugyanis előbb-utóbb véget ér, ami a rövidebb kamatperiódusú hitelek átárazódását – és a törlesztőrészletük emelkedését – vonja maga után.
  • Éppen ezért, aki a futamidő nagy része – vagy akár egésze – alatt kiszámítható törlesztőrészletekre vágyik, mindenképpen jobban jár a hosszabb kamatperiódussal: így kivédheti a piaci környezet esetleges hirtelen változásából adódó kamatkockázatot.

Így változtak a szabályok

A kiszámítható törlesztést, az adósok piaci turbulenciák elleni, hosszú távú védelmét támogatja a Magyar Nemzeti Bank is: a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) szabályozásról szóló rendelet október elsejétől hatályos módosítása nyomán ugyanis a jövedelmükhöz mérten sokkal kisebb törlesztési terhet vállalhatnak majd azok az ügyfelek, akik a rövid kamatperiódusú vagy változó kamatú ingatlanfedezetes hitelkonstrukciókat választják.

  • A módosított rendelet alapján az új, öt évnél rövidebb kamatperiódusú vagy változó kamatozású forint jelzáloghitelek felvételénél az adós havi törlesztőrészleteinek összege nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb, 400 ezer forint feletti jövedelemnél a 30 százalékát.
  • A legalább 5 éves, de tíz évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghiteleknél viszont már a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet az arány.
  • A legalább tíz évre rögzített vagy a futamidő végéig fixált kamatozású jelzáloghiteleknél pedig marad a jelenleg is érvényes 50, illetve 60 százalékos JTM érték.

Jelentős a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek aránya a CIB Bank hitelportfóliójában

A CIB Bank hosszú kamatperiódusú lakáshiteleinél jelenleg 85 százalék a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek aránya, a maradék 15 százalékot a 15 éves futamidejű, Végig FIX nevű konstrukció adja. Az ügyfelek többsége 15 évnél hosszabb futamidőt választ, ezért is népszerűbbek a banknál a fogyasztóbarát konstrukciók, melyek akár 30 éves futamidőre is igényelhetőek. A CIB-nél igényelt Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek 70 százaléka ötéves, fennmaradó része pedig 10 éves kamatperiódusú.

Nyitókép: Freepik.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!