A félretett pénz mellett a hozamok is növelték a megtakarításokat, hat hónap alatt közel 670 milliárd forinttal – írta nemrég a Világgazdaság. Ez az összeg a következő években akár tovább is növelhető, az OVB Magyarország véleménye szerint éppen ezért nem árt óvatosan kezelni pénzügyeinket, hiszen egy befektetés nem attól lesz nyereséges, hogy magas hozamot ígér.

1A hozam, a biztonság és a likviditás soha nem járnak kéz a kézben

A világban végbemenő gazdasági, politikai válságok, az azokkal együtt járó hatások mind-mind befolyásolhatják a kötvény-, részvény- és árupiacokat, akár a mélybe is ránthatják azokat, aminek hatására a veszteség mellett bizonytalanság lehet úrrá a kisbefektetőkön is. Van néhány „aranyszabály“, amelyeket mindenképpen szem előtt kell tartanunk, ha biztonságban szeretnénk tudni megtakarításainkat. A legfontosabb, hogy a hozam, a biztonság és a hozzáférhetőség (likviditás) soha nem járnak „kéz a kézben” – figyelmeztet a pénzügyi tanácsadó cég.

Van mit mérlegelni

Egy hosszú távú befektetésnél mérlegelnünk kell, hogy az adott pénzügyi termékkel mekkora hozamot szeretnénk elérni, milyen időtartamra tudjuk „nélkülözni” a befektetett összeget, azaz mikor legyen hozzáférhető, illetve van-e a teljes megtakarításnak olyan része, amit semmi esetre sem szeretnénk kockáztatni. Utóbbiról tudni kell, hogy egy hosszú távú megtakarításnál a kockázat nem negatív dolog, sőt összhangban van a magasabb várható hozammal.

Amennyiben a fenti három fő kérdésre tudjuk a választ, nagy eséllyel jó befektetést fogunk választani, de az OVB Magyarország azt tanácsolja, hogy mindenképpen kérjük szakértő segítségét. Többek között olyan fontos kérdésekben segíthet egy hozzáértő szakember, hogy elmondja, mennyi az aktuális kockázatmentes hozam, milyen egy ideális portfólió összetétele egy adott időtávon.

Mi a célunk a megtakarítással?

Az első lépés, hogy határozzuk meg a megtakarítás célját, ugyanis más portfóliót kell választania annak, aki a nyugdíjas éveiről szeretne gondoskodni, míg teljesen mást azoknak, akik például a gyermekeiket szeretnék taníttatni vagy egy nyaralásra gyűjtenek.

Ha tudjuk tehát a célt, meg tudjuk becsülni, hogy milyen időtávban gondolkodhatunk, és mennyibe is fog majd az adott cél kerülni, mire a befektetés lejár.

Olvasson tovább, következik a cikk második része:

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!