Még mindig nem állt meg az ingatlanárak emelkedése a bel-budai ingatlanpiacon. Ennek ellenére a túlárazott lakások senkinek sem kellenek, csak akkor, ha kiválóak az adottságaik. Ilyenből azonban kevés van.

1Megszívhatja aki túl magas áron hirdet…

Még mindig “dübörög” az ingatlanpiac a bel-budai kerületekben, de csak a “jól árazott” ingatlanok esetében beszélhetünk erről. Ha egy ingatlant túl magas áron hirdetnek, akkor még csak nem is érdeklődnek iránta – jelezte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője.

Mint mondta, az árak is tovább emelkednek, még ha enyhülő mértékben is. Ennek az áremelkedésnek azonban nem azt kellene üzennie az eladók felé, hogy teljesen irreális áron érdemes lenne meghirdetniük az ingatlanjaikat, remélve, hogy ezért az árért lesz vevő rá. Ez legfeljebb a nagyon “kurrens”, jó adottságú, nagyon jó helyen lévő ingatlanok esetén történik meg – hangsúlyozta a szakértő.

Ezek olyan ingatlanok, melyek zöldövezetben találhatók, csendesek, jó tájolásúak, lehetőleg első emeletiek, és persze alapkövetelmény a kiváló a közlekedés. Ha egy ilyen lakás egy kicsit túl van árazva, még akkor is vevőre talál. A helyzet azonban az, hogy ilyen ingatlanok csak elenyésző számban vannak jelen a bel-budai lakáspiacon.

Nem keresik a felújítandót

A vevőknek ezen paraméterek mellett ráadásul fontos az is, hogy ne szoruljon komolyabb felújításra az ingatlan. A felújítandó lakásokra most mérsékeltebb a kereslet, elsősorban a jó állapotú ingatlanok iránt érdeklődnek a vevők. Ennek az az oka, hogy jelenleg meglehetősen nehéz megfelelő építőipari szakembert találni a felújítási munkálatokra, ráadásul, ha akad is ilyen, az nagyon sokba kerül.

Fontos a lokáció

A legfontosabb persze minden ingatlannál az elhelyezkedés. Továbbra is a klasszikus lokációk keresettek a bel-budai ingatlanpiacon: nagyon szeretik a vevők a Rózsadomb alját, a Naphegy csendes részeit, a Gellért-hegyet. De ugyanígy a XII. vagy II. kerületben is azok a legfelkapottabb utcák, melyek már zöldek és csendesek, de azért nem esnek túl távol a tömegközlekedéstől.

A nagyobb ingatlanok lassan mennek el

Az ideális, vagyis a leginkább keresett szobaszám ugyanakkor nem meghatározható, mert ez igény kérdése: kinek, mire van szüksége, bár tény, hogy minél nagyobb egy ingatlan, annál lassabban talál vevőre. És az is látszik, hogy a kisméretű, másfél szobás – vagy legalábbis másfél szobássá alakítható -, de olcsó lakásokra rendkívül nagy a kereslet. Ezek az átlagosnál könnyebben eladhatók, még akkor is, ha nem ideálisak az adottságaik, például ha egy zajosabb utcában (Lajos utca, Csörsz utca, Krisztina körút) találhatók – jegyezte meg az ingatlanközvetítő.

Olvasson tovább!

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!